NAPAD NA MALOLJETNOG AJDINA JUSIĆA SAMO JE JEDAN OD BROJNIH NA POVRATNIKE U RS-u: Od Schmidta…

(…) iz brojnih udruženja žrtava rata traže zaštitu.

 

 

Česti napadi na povratnike u RS-u, skrnavljenja vjerskih objekata, politička retorika predvođena Miloradom Dodikom i izostanak adekvatne policijske reakcije u ovom entitetu razlog su zbog kojeg su brojna udruženja žrtava rata pisala pismo Christianu Schmidtu.

 

 

Nezadovoljni su time što 93,6 posto zaposlenih u MUP-u RS-a čine Srbi, iako je to protuustavno.

 

 

Od Schmidta traže sastanak.

 

 

Maloljetnog Ajdina Jusića, kako navode on i njegov otac, maltretirali su pripadnici MUP-a RS-a. Tužilaštvo u Bijeljinji preuzelo je slučaj. Međutim, ovo je samo posljednji od brojnih napada na povratnike u Republici Srpskoj.

 

 

U pismu Christianu Schmidtu, kojeg su potpisali članovi brojnih udruženja žrtava rata, navedeni su konkretni podaci:

 

 

U proteklih nekoliko godina, prema evidencijama kojima raspolažemo, zabilježeno je čak 120 incidenata u kojima su meta napada bili povratnici u ovaj entitet.

 

 

Policija entiteta RS ne samo da ne poduzima odlučne, zakonom propisane mjere na zaštiti povratnika, već i sama vrši pritisak na njih kad prijave napade.

 

 

“Zadnji slučaj je to sve pokazao, gdje je policija preuzela u svoje ruke ono što su radili pojedinci i premlatila jednog povratnika, jednog mladog momka bez ikakvog povoda. Naravno da ljudi nemaju više povjerenja”, ističe Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

 

 

Zaštitu su tražili i jačanjem EUFOR-ovih snaga na tim područjima, a u pismu visokom predstavniku, koje smatraju apelom, navode da nepovjerenje pojačava činjenica da u policijskoj strukturi RS-a nema dovoljno zaposlenih Bošnjaka i Hrvata. Opet konkretni u podacima.

 

 

U MUP-u RS-a zaposlena je ukupno 7.001 osoba, a od toga više od 93% Srba, 4,7% Bošnjaka, 0,9% Hrvata i 0,8% čine Ostali. Iz Udruženja navode da takva nacionalna struktura nije u skladu s Ustavom RS-a, u kojem stoji: “Konstitutivni narodi i grupa Ostalih će biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u RS-a. Kao ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7. u potpunosti ne sprovede.”

 

 

Prema popisu stanovništva to bi trebao biti daleko veći broj, oko 16%. Nije stanje puno bolje ni u Federaciji Bosne i Hercegovine. I u Drvaru bi trebao biti daleko veći broj Srba na određenim pozicijama.

 

 

Te stvari se konačno moraju počet primjenjivat prema onome što nalaže Ustav. Ne možemo uzimat iz tog ustava kako kome odgovara”, ističe Tahirović.

 

 

Žele i sastanak s visokim predstavnikom te da počne djelovati i na području RS-a. Nadaju se skorom odgovoru.

 

 

Međutim, ni oni ni mi od OHR-a još nismo dobili nikakv odgovor. Ukoliko ne bude djelovao, visokog predstavnika će potpisnici pisma smatrati saučesnikom. Bez komentara i stava na naš upit za sada su bili iz MUP-a RS-a.

 

(Federalna.ba)

(647)

NAPAD NA MALOLJETNOG AJDINA JUSIĆA SAMO JE JEDAN OD BROJNIH NA POVRATNIKE U RS-u: Od Schmidta…

About The Author
-