Bivši vlasnik „Žutog taxija” podnio krivičnu prijavu: Konaković mi je uništio firmu zbog kriminalca Faće

Dok drži moralne pridike o pravdi i poštenju, protiv bivšeg premijera KS Elmedina Konakovića podnesena je krivična prijava zbog nepoštivanja sudskih odluka koje bi Kanton Sarajevo mogle koštati 15 miliona KM!

 

Naime, protiv Konakovića i ministra saobraćaja Muje Fiše bivši vlasnik kompanije „Žuti taxi“ Vahid Zajko podnio je krivičnu prijavu zbog nezakonitog oduzimanja taksi licenci.

 

 

 Iznad zakona

Konaković je prije dvije godine naložio oduzimanje 51 licence „Žutom taxiju“. Čak 121 uposlenik je završio na birou. Motiv – dodjeljivanje otetih licenci prijatelju i kriminalcu Amiru Pašiću Faći!

To nam je potvrdio Zajko.

– Uputio sam žalbe i sve je završilo na sudu. Sud je prije dvije godine donio presudu u kojoj se nalaže da mi se vrate te licence. Međutim, to nikada nije ispoštovano. Kompanija je propala, bio sam primoran podijeliti otkaze ljudima. Ja sam završio u bolnici i firmu sam prepisao na sina – priča Zajko.

Nakon što je uvidio da ni Konakoviću ni Fiši ne pada na pamet da ispoštuju sudsku odluku, podnio je krivičnu prijavu.

– Nevjerovatno je da se neko tako stavlja iznad zakona. Mjesecima su me uništavali dok nisu uspjeli. Konaković je svaki dan slao inspekciju, 4.000 obavijesti iz inspekcije sam dobio – kaže Zajko.

 

 

 Cijena licence

Kako dalje tvrdi, iza svega stoji plan da se licence dodijele Amiru Pašiću Faći, dokazanom sarajevskom kriminalcu, višestruko osuđivanom za pokušaj ubistva, za razbojništva, nedozvoljeno držanje oružja…

– Faćo je registrirao taksi firmu, traži već vozače putem oglasa. Moje licence je Konaković oteo i dodjeljuje ih njemu. I nije to jedini kriminal koji se radi s taksi licencama. Nekada je licenca koštala 2.000 KM, sad vam treba 50.000 KM! Dok se svi ograde… I o tome svi šute – navodi Zajko.

Poručuje da nema namjeru odustati dok mu se ne vrati njegovo.

– Vozila već dvije godine stoje parkirana, truhnu i propadaju. Prema procjenama, šteta je oko 15 miliona KM i to će KS morati platiti iz budžeta. Nije ovo prvi put da Konaković namješta posao Faći. Znaju svi kakve talove njih dvojica imaju i šta su sve radili. Moja kćerka je morala dići kredit da mi pomogne da vratim nešto duga, da ponovo pokrenemo posao. Dakle, krećemo iz minusa i trebat će nam dvije godine da se vratimo u posao – ističe Zajko.

 

 

Uloga Keme Ademovića

Zajko navodi i kako je Konaković u svemu imao ogromnu pomoć svog kuma Kemala Ademovića.

– Ademović, prvi pendrek Sarajeva, je preko svojih prijatelja u policiji konstantno vršio pritisak na mene. Dok šetam, policajac me zaustavlja i traži vozačku i saobraćajnu dozvolu?! Sulude stvari su mi se dešavale, ali ih se ne bojim – tvrdi Zajko.

 

 

Poznat tandem

Konaković i Faćo su inače odavno poznat tandem. Ni jedan ni drugi ne kriju da su bliski prijatelji. Konaković se dovodio u vezu sa slučajem „Šankovi“, kada je, navodno, s pozicije premijera namještao Pašiću i Hilmiji Gariboviću organizaciju koncerata u Sarajevu. Pašić se, inače, i na društvenim mrežama često pohvali zajedničkim fotografijama s bivšim premijerom.

 

(Avaz.ba)

(1967)

Bivši vlasnik „Žutog taxija” podnio krivičnu prijavu: Konaković mi je uništio firmu zbog kriminalca Faće

About The Author
-