DODIK JE OČAJAN, RASKUKAO SE RUSIMA, VISOKE PREDSTAVNIKE NAZVAO KRIMINALCIMA: “BiH je upala u mulj i žabokrečinu, Bakir želi…

Na godišnjicu održavanja općih parlamentarnih izbora srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dao je intervju za ruski Sputnjik.

 

 

On kaže da to što na svim drugim nivoima u BiH vlast nije formirana, govori o jednoj sistematskoj krizi koja je prisutna u našoj zemlji. Govoreći o problemu formiranja vlasti na zajedničkom nivou, Dodik kaže da je “prethodne četiri godine sa bošnjačko-muslimanskom strukturom u vlasti bila opozicija Republike Srpske”.

 

“Sarajevo ih se ni sada ne odriče. Oni pokušavaju različitim smicalicama da ih održe što je moguće duže na vlasti. Godinu dana uspijevaju tako što izmišljaju razne stvari kao što je priča o akcionom nacionalnom planu za članstvo u NATO-u, za koji znaju da Republika Srpska neće prihvatiti jer ima svoju rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti i očuvanju ustavnog poretka. Nama nije na dnevnom redu članstvo, kao ni prvi korak ka članstvu u NATO”, kazao je Dodik.

 

On smatra da je suština svega da se pronađe način da se održe na vlasti oni iz Republike Srpske koji su pokazali podaništvo političkom Sarajevu i njihovim interesima. Govoreći o razlozima za neformiranje vlasti na nivou federacije, Dodik ukazuje i na problem u odnosu Bošnjaka i Hrvata.

 

“Bakir Izebegović ne odustaje od tog sporazuma, ali smatram da su ga učili stranci da bude optimista, a realnost je da tamo optimizma nema. BiH je upala u mulj i žabokrečinu, jer se izgubila priča da se građani ravnopravno zastupaju. SDA traži unitarnu državu u kojoj nema entiteta, pri čemu se urušava osnovni koncept BiH. U Ustavu piše da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ono što nudi SDA, jeste univerzalni građanin samo zato što misle da su većina”, rekao je Dodik.

 

On kaže da su mu Amerikanci uveli sankcije zbog njegove retorike, za koju tvrde da je antidejtonska, što tvrdi da nije tačno i dodaje da su najveći antidejtonski posao u BiH radili kriminalci u liku visokih predstavnika međunarodne zajednice.

 

“SDA napiše dokument koji je potpuno antiustavan i niko ne poteže pitanja odgovornosti, a ako ja nešto kažem, onda je to je alarm da mi Vašington uspostavi sankcije. To i nije tako loše, počastvovan sam činjenicom da ne moram svaki dan da se sastajem sa Amerikancima koji ispostavljaju zahtjeve”, tvrdi Dodik.

 

Stranci u Ustavnom sudu

 

“Sada, kada je visoki predstavnik skrajnut, pojavio se Ustavni sud u kojem sjede tri stranca i dva muslimana koji donose odluke opet na nagovor visokog predstavnika. To je jedna nemoguća situacija da se nastavi dalje i postoji određena saglasnost da to treba da se riješi u Republici Srpskoj, ali ne postoji na koji način treba da se borimo”, rekao je Dodik za Sputnjik.

 

Pogledajte video:

 

 

(294)

DODIK JE OČAJAN, RASKUKAO SE RUSIMA, VISOKE PREDSTAVNIKE NAZVAO KRIMINALCIMA: “BiH je upala u mulj i žabokrečinu, Bakir želi…

About The Author
-