UVIJEK MOŽE GORE: Evo u čemu je bivši premijer Konaković nadmašio bivšeg premijera Nikšića

Da bi zaposlio svog brata Mirsada, Nermin Nikšić je promijenio statut javnog preduzeća, ali Konaković je otišao korak dalje: da bi uhljebio svog tetića, Nermina Muzura, raspustio je postojeću Turističku zajednicu i formirao novu.

 

Početak mandata SDP-ove platformaške vlasti u Federaciji BiH (2010. – 2014.) obilježila je ružna epizoda s izborom Mirsada Nikšića za jednog od direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH. Mirsad je rođeni brat Nermina Nikšića, tadašnjeg federalnog premijera, no iz formalnih razloga nije mogao biti izabran u novu upravu Autocesta zbog neodgovarajuće stručne spreme.

Naime, Mirsad je mašinski inžinjer a statutom ovog javnog preduzeća bilo je propisano da na mjesto na koje ga je želio smjestiti njegov brat Nermin, mogu biti izabrane osobe s diplomom ekonomskog ili pravnog fakulteta.

Taj problem riješen je tako što je Vlada Federacije BiH promijenila „sporni“ dio statuta pa je u kriterije o potrebnoj stručnoj spremi pridodata i diploma mašinskog fakulteta.

Ova je epizoda ozbiljno kompromitirala vlast SDP-a koja je u predizbornoj kampanji vrlo agresivno a sasvim opravdano potencirala rasprostranjeni problem nepotizma u institucijama državnog sistema.

Neko je lucidno ovu epizodu Nikšićeve vlasti nazvao „kreativnim nepotizmom“ aludirajući na činjenicu da je Nikšić kreirao normativna akta po mjeri svog brata Mirsada.

Korak dalje od bivšeg federalnog premijera Nikšića, otišao je također bivši, kantonalni premijer Elmedin Konaković koji je na sličan, vro „kreativan“ način zaposlio svog prvog rođaka Nermina Muzura.

Da bi to učinio, Konaković nije poput Nikšića promijenio statut javne institucije, nego je osnovao potpuno novu instituciju iste djelatnosti a već postojeću jednostavnu raspustio i ugasio!

Nakon izbora za kantonalnog premijera početkom 2015. godine, Konaković se dao u potragu za odlično plaćenom a ne pretjerano zahtjevnom pozicijom na koju bi mogao smjestiti svog tada nezaposlenog tetića, Nermina Muzura (njihove su majke rođene sestre). Procijenio je da bi njegov nezaposleni tetić, mogao biti direktor turističke zajednice Kantona Sarajevo. No, naišao je na neočekivano tvrd otpor jer njegov rođak, inače nastavnik tjelesnog odgoja, nema baš nikakvog iskustva u turističkom sektoru a ni njegova stručna naobrazba nema baš nikakve veze s turizmom.

Konaković se onda dosjetio nečeg što niko prije njega nikad nije – odlučio je osnovati potpuno novu Turističku direkciju na čelu s Nerminom Muzurom, a prethodnu je jednostavno raspustio, dozvolivši nekim radnicima, ako žele, da prenesu radnu knjižicu i nastave raditi isti posao u „novoj“ turističkoj organizaciji.

Mnogi su povjerovali da je cijela akcija provedena zbog unaprijeđenja turističke industrije Sarajeva, ne znajući da se u pozadini krije prozaični interes Konakovića i Muzura.

 

(S.B.)

(219)

UVIJEK MOŽE GORE: Evo u čemu je bivši premijer Konaković nadmašio bivšeg premijera Nikšića

About The Author
-