BiH u šoku: Znate li ko je ubijen u Siriji?

Jedan od najpoznatijih boraca Islamske države, Said Huseinović, koji je sa balkanskih prostora, ubijen je na području Sirije dok se borio za Islamsku državu, piše Jutarnji list.

Nisu poznate okolnosti pod kojima je stradao, a preko društvenih mreža kruže fotografije njegovog beživotnog tijela. Huseinović je rođen u Ljuboviji u Srbiji, ali je odrastao u Bratuncu, na istoku BiH. Borcima Islamske države se priključio iz Francuske, gdje je proveo desetak godina.

Osim kao borac na Bliskom istoku, u javnosti je poznat i kao novi suprug Elvire Karalić, koja je napustila supruga i dvoje male djece, pa mu se priključila u Siriji. Iako su ona i suprug u BiH bili pripadnici vehabijskog pokreta, smatrala je kako je vjerska obaveza žene da ostavi muža i djecu i da se uda za ratnika iz Sirije, na šta su je mjesecima nagovarali borci iz daleke zemlje.

Na kraju se potpuno odvojila od porodice, odselila kod majke, a potom ih sve proglasila nevjernicima i izdajicama islama i potom je nestala. Ubrzo je javno pocijepala bosanski pasoš, što je inicijacija u redove “Idiša”, ekstremne terorističke organizacije koja djeluje u Siriji i Iraku.

Ebu Muhamed se nakon odlaska Elvire Karalić obratio putem društvenih mreža njenom bivšem suprugu u BiH riječima da “on samo želi da posije haos i da mu je krivo što mu žena sada uživa ljepote mudžahida”. Nakon što je po šerijatu oženio Elviru, Said je kasnije oženio još jednu ratnicu Islamske države.

(112)

BiH u šoku: Znate li ko je ubijen u Siriji?

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-