BiH ‘u raljama’ korupcije: Uhapsi se političar, podigne prašina, niko osuđen…

Prema brojnim izvještajima Bosna i Hercegovina je na dnu ljestvice po učinkovitoj borbi protiv korupcije. Od kako je predala aplikaciju za članstvo u EU, političari svakodnevno najavljuju razračunavanje sa ovom pošasti.

 

Izvor: RSE

Građani prijavljuju korupciju, uglavnom, anonimno, no presuda gotovo da i nema što ih obeshrabruje.

 

 

Anketa: Mišljenja građana

 

Druga na ljestvici je korupcija prilikom zapošljavanja.

 

“Prilikom zapošljavanja su presudni politički uticaji, zapošljavanja nema bez političkih, prijateljskih veza, a vrlo mali broj profesionalaca, stručnih ljudi koji su nezavisni u svom poslovanju uspije zaposliti”, kaže Alma Kovačević iz Centra za sigurnosne studije

 

Pored toga, izražena je i korupcija u privredi, u obrazovanju i drugim segmentima. Kovačević napominje da je u BiH prisutna sistemska korupcija kojoj je veoma teško stati u kraj.
No, otkako je Bosna i Hercegovina predala aplikaciju za članstvo u EU, te se obavezala na ubrzane sistemske reforme koje predviđaju u prvom redu razračunavanje sa korupcijom, političari najavljuju žestoku borbu protiv ove pošasti.

 

Među njima prednjači ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, koji je nedavno u jednoj emisiji najavio još hapšenja visokih dužnosnika osunjičenih za korupciju.

 

Mektić: Ponovo kažem, biće još hapšenja, nema borbe protiv korupcije džojstikom. Ja sam utvrdio prioritete i ja ću kontrolisati ko te prioritete ne poštuje.

 

Tomislav Kovač, bivši ministar MUP-a RS: Ministre, dezinformišemo građane, oni misle da Vi sad možete putem policijskih agencija riješit’ stanje…

 

Mektić: Mogu, vidjećete da mogu.

 

Kovač: Ma, ne možete ako vas Sud i Tužilaštvo ne budu pratili…

 

Mektić: Vidjećete da mogu i pratiće, kad vam kažem pratiće.”

 

Za borbu protiv korupcije mogu poslužiti primjeri onih koji su dobili bitku poput Singapura koji ima 5.000.000 stanovnika. S korupcijom se razračunao 1982. novim antikorupcionim zakonom kada su uhapšena 142 korumpirana ministra i službenika u samo jednom danu. Danas Singapur ima jedan posto siromašnih, ekonomski rast od preko 14 posto, a 90 posto novca je u regularnim tokovima.

 

(17)

BiH ‘u raljama’ korupcije: Uhapsi se političar, podigne prašina, niko osuđen…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-