(VIDEO) U MLADOSTI SAM BIO CIONISTA, A SADA SAM LJEVIČAR! Dodikov savjetnik iz Izraela: Svijet ne kuje zavjeru protiv Srba, Bosnu zaista treba podijeliti na tri federalne jedinice!

Devedesetpetodišnji Arie Livne, rođen 1921. u Vojvodini, senator RS-a, savjetnik Milorada Dodika i šef privrednog predstavništva RS u Izraelu, koji tvrdi da mu je jedna cipela srpska, a druga jevrejska, još uvijek pokušava kreirati politiku u BiH.

 

 

Nedavno je gostovao u emisiji ‘Telering’ koja se emituje na RTRS-u, gdje je uredniku Mati Đakoviću, ali i široj javnosti detaljnije pojasnio svoja stajališta u vezi s palestinsko-izraelskim sukobom, ali i posljednjim dešavanjima u svijetu i BiH.

 

Izraelci su stvorili Hamas

Na samom početku Livne je naglasio da je kao i svaki drugi ‘mladi cionista’ početkom tridesetih godina sanjao o nezavisnoj jevrejskoj državi Izraelu.

Danas po sopstvenom priznanju deklariše se kao ljevičar i smatra da je došlo vrijeme za rješenje izraelsko-palestinskog spora mirnim putem, stvaranjem dvaju susjednih država.

Zanimljivo je da je u jednom trenutku Livne priznao kako su Izraelci kreirali Hamas.

 

Slikovni rezultat za arie livne

 

BiH može opstati podjelom na tri ‘federalne jedinice’

Livne je ubjeđen da BiH može opstati samo kroz podjelu na tri federalne jedinice, gdje bi samo vanjska politika i odbrana bile na nivou BiH, dok bi ostale zakone i politiku kreirale same države članice te ‘unije’. Kao uspješan primjer takvog modela naveo je SAD.

Posebno se osvrnuo na srpsko javno mnijenje koje stvara utisak kako cijeli svijet kuje zavjeru protiv Srba. Livne je to odlučno odbacio te naglasio kako nije istina da će EU nestati. Ona će još dugo opstati, kao jedna ‘izvanredna tvorevina’.

Također, senator RS-a je kazao da je Njemačka sada uz SAD najbliži partner Izraela, premda su Nijemci pobili gotovo 6 miliona Jevreja. Istom logikom, smatra on, i SAD može biti blizak partner RS-u i Srbiji uprkos NATO bombardovanju, o čemu je savjetovao Milorada Dodika.

 

 

Tito je bio američki agent

Kada je u pitanju Jugoslavija, Livne je kazao kako je uvijek bio protiv Tita i deklarisao se kao pobornik Staljinovih ideja. Zbog toga što je bio protiv Tita, kaže da je doživio ‘tešku sudbinu’, ali se ne kaje.

Čak je naveo i mišljenje ruskog Informbiroa kako je Tito bio američki agent, ali se nakon opaski voditelja zadovoljio sa mišljenjem da je Tito samo bio saradnik SAD-a protiv Sovjetskog saveza.

Istina je, međutim, da je nakon pobjede antifašista Livne odlično živio u Jugoslaviji i radio kao direktor filmskog odjela te osnovao prvu privatnu producentsku kuću.

Kad je egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser došao u posjetu Beogradu, Livne je napisao prosvjedno pismo za bilten židovske zajednice u Beogradu.

– Bilo je navečer oko 7, zovu me iz ambasade Izraela u Beogradu: Slušaj, evo ti pasoš u jednom pravcu za tebe i tvoju ženu, gubi se odavde, i to odmah, jer sutra, kad to bude objavljeno, bit ćeš uhapšen. Idi prvim vlakom za Trst, pa u Rim, tamo će te čekati. I tako ja odoh iz Jugoslavije – objasnio je jednom prilikom Livne.

(Global CIR)

(234)

(VIDEO) U MLADOSTI SAM BIO CIONISTA, A SADA SAM LJEVIČAR! Dodikov savjetnik iz Izraela: Svijet ne kuje zavjeru protiv Srba, Bosnu zaista treba podijeliti na tri federalne jedinice!

About The Author
-