BIA, SNAJKA, BIA: Željko Avramović,“analitičar“; Od Miloševićevog propagandiste, do savjetnika ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića?!

I na još jednu „sitnicu“ naši sugovornici ukazuju u vezi sa angažmanom Željka Avramovića u kabinetu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića.

 

 

Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora „Olimpijskog centra Jahorina“ i jedan od najutjecajnijih ljudi u Istočnom Sarajevu, objavio je početkom nedjelje šaljivu objavu na Twiteru.

 

 

„Kaligula je postavio konja za senatora. Nenad Nešić, Željka Avramovića za savjetnika. I moj Zekan jutros krenuo na posao“, napisao je Elek uz objavu svoje fotografije sa omiljenim rasnim konjem.

 

 

 

 

Nenad Nešić je, kao što je poznato, ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH i predsjednik Demoktarskog narodnog saveza.

 

 

A ko je Željko Avramović, za kojeg Elek tvrdi da je njegov savjetnik?

 

Priča o Avramoviću ima više od početaka i nijedan logičan kraj. Posljednjih godina u medijima ga se predstavlja kao političkog analitičara i marketinškog stručnjaka. Uglavnom se pojavljivao u društvu opozicionih političara, protivnika Milorada Dodika.

 

 

„Milorad Dodik ima stotinu problema, a Republika Srpska samo jedan – Milorada Dodika“, Avramovićeva je krilatica zbog koje je prije nekoliko mjeseci izdašno citiran u medijskom prostoru i na društvenim mrežama. Avramović je to izgovorio kao osoba bliska Nenadu Nešiću, u to vrijeme kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine .

 

 

MRAČNA ULOGA U MILOŠEVIĆEVOJ „TV BASTILJI“

 

Prvi put na velika vrata politike i medija u Republici Srpsko Željko Avramović je ušao prije 7-8 godina, a uveo ga je, navodno, Mladen Ivanić, lider Partije demokratskog progresa i u to vrijeme član Predsjedništva BiH. Kako je kasnije tvrdio Avramović, on je bio i član izbornog štaba Ivanićeve kampanje na izborima 2018. godine.

 

 

Čime se bavio do tada? To je vrlo teško odgonetnuti, jer nema pouzdanih tragova njegovog rada i djelovanja sve od oktobra 2001.godine i sloma režima Slobodana Miloševića. Nova vlast je Petog oktobra najprije oslobodila najjače uporište diktatorskog poretka – Radio-televiziju Srbije. Avramović je bio važna karika u toj džinovskoj tvornici laži i propagande. Demokratske promjene su ga zatekle na moćnoj funkciji urednika informativno-političkog programa.

 

 

U jednoj analilizi tadašnjih prilika u Miloševićevoj „TV Bastilji“ (kako je Vuk Drašković nazivao RTS) Avramovića se tretira kao pripadnika „mračnog uredničko-propagandnog legla“. Propitivala se njegova uloga tokom bombardovanja zgrade RTS-a 1999. godine kada je poginulo 19 radnika ove informativne kuće.

 

 

„O njemu dovoljno govori video-zapis emisije „Aktuelnosti“ emitovane 1.oktobra 1999. godine, nakon što je zemlja bombardovana sedamdeset osam dana“, piše u ovoj analizi („Tišina u Aberdovoj“). Citira se tadašnja Avramovićeva izjava: „Mi koji smo dotle optuživani od dela javnosti da smo režimski novinari, odnosno da služimo državi i narodu, shvatili smo posle ove agresije da smo radili nešto časno i plemenito…Svako je nečiji i svako radi za nekoga. Mi smo radili za svoj narod“.

 

 

Za Željka Avramovića, kao jednog od simbola mračnih 90-ih godina u srbijanskim medijima i društvu, nije bilo mjesta u medijima nakon Petog oktobra 2001. Osnovao je, navodno, marketinšku firmu o čijoj se djelatnosti ne zna ništa.

 

 

OD IVANIĆA DO NEŠIĆA

 

U Bosni i Hercegovini, odnosno Republiku Srpskoj, ga je, rekosmo, promovirao Mladen Ivanić.

 

 

„Nema opozicionog političara u RS oko kojeg se Avramović nije povremeno pojavljivao zadnjih godina“, kaže za „SB“ jedan poznavatelj poltičkih prilika u tom entitetu. On otkriva da je, nakon Ivanića, sljedeća Avramovićeva „žrtva“ bio Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a i nekadašnji kandidat za predsjednika Republike Srpske. „Nije se mogao približiti Mladenu Bosiću, koji je prozreo njegove opsjene i prevare, ali ga je zato prihvatio Govedarica koji je, poput svih političara iz RS-a, slab na kadrove koji dolaze iz „Matice“- Srbije“, kaže ovaj sugovornik.

 

 

U političkim i medijskim kuloarima kruže razne, teško provjerive, ali vrlo zabavne i kreativne priče o „tehnikama“ i maniplacijama kojima se služi Avramović kako bi se približio svojim budućim političkim poslodavcima. „Priča se da je nekoliko nedjelja prije izbora Avramović na osnovu svog fiktivnog istraživanja javnog mnjenja ubijedio Nenada Nešića da on sjajno stoji u javnosti kao budući član Predsjedništva BiH, da je ubjedljivo ispred Mirka Šarovića, a na korak od Željke Cvijanović. Samo ne znam kako ga je Nešić nakon toga ponovo mogao angažirati za svog savjetnika“, kaže naš sugovornik.

 

 

Željko Avramović je neko vrijeme bio blizak sa Vladom Trišićem, vlasnikom bijeljinske BN Telelvizije, čak se tvrdilo da je živio u prostorijama te medijske kuće.

 

 

„Vlado mu je stalno posuđivao novac, i to nema male iznose i nakon što nije vraćao, prekinuo suradnju sa njim“, kaže izvor iz BN TV. Niko ne zna na šta Željko Avramović troši pare, jer je u neprestanoj, paničnoj potrazi za parama. „Priča se da puno kocka“, objašnjavaju nam naši sugovornioci.

 

 

A GDJE JE DRŽAVLJANSTVO?

 

Nedeljko Elek očito dobro poznaje Željka Avramovića i njegove analitičarsko-savjetničke metode. Pogotovo jer je ovaj postao blizak suradnik Nenada Nešića, Elekovog „vječitog rivala“. U Istočnom Sarajevu se pričalo da je Avramović nudio svoje „stručne“ usluge (i tražio za to nadoknadu) i nekim opozicionim političarima iz ovog kraja, poput Ace Stanišića, vlasnika restorana „Brus“ na Trebeviću i poslanika SDS-a na Palama, koji ga je odbio uz odgovor da je sasvim zadovoljan svojim sadašnjim političkim i poslovnim statusom.

 

 

I na još jednu „sitnicu“ naši sugovornici ukazuju u vezi sa angažmanom Željka Avramovića u kabinetu ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića. „Veliko je pitanje da li Avramović uopšte ima državljanstvo Bosne i Hercegovine. Ako ga je dobio, po kojem osnovu ga je stekao, a ako ga nema, kako uopće može raditi u institucijama Bosne i Hercegovine. Posjeduje li on uopšte radnu dozbolu za svoje aktivnosti ovdje?!“.

 

(Face)

(136)

BIA, SNAJKA, BIA: Željko Avramović,“analitičar“; Od Miloševićevog propagandiste, do savjetnika ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića?!

About The Author
-