BEĆIROVIĆ SE OGLASIO O IMENOVANJU KRIŠTO: NE IZMIŠLJAMO TOPLU VODU

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović (SDP) oglasio se povodom imenovanja HDZ-ove Borjane Krišto na čelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

 

 

Oglasio se, kako kaže, nakon niza proizvoljnih i tendencioznih tekstova kojima se ‘neutemeljeno povezuje pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH sa pitanjem realiziranja strateških vanjskopolitičkih prioriteta Bosne i Hercegovine’.

 

 

Bećirović, stoga, odgovara kako sporazumi o formiranju vlasti nikada nisu mogli i nikada neće moći biti iznad Ustava BiH, zakona Bosne i Hercegovine i konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda BiH.

 

 

Moja je obaveza i dužnost da poštujem i provodim naprijed navedene pravne akte i odluke. I svi drugi politički zvaničnici u Bosni Hercegovini imaju dužnosti poštovati ih i provoditi u skladu sa njihovim nadležnostima – napisao je.

 

 

Dodaje kako ljudima treba govoriti istinu i ukazati na sljedeće činjenice: Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i one se moraju provoditi. Ustav BiH se mijenja u Parlamentarnoj skupštini BiH a ne putem stranačkih sporazuma. Zakoni Bosne i Hercegovine se provode sve dok se ne promijene u najvišem zakonodavnom organu Bosne i Hercegovine. To se, između ostalog, naveo je Bećirović, odnosi i na Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine a posebno na član 84. u kojem precizno piše sljedeće:

 

 

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a.

 

 

 

 

Dakle, u vezi pitanja kretanja države Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO-u nema nikakve dileme. Oni pojedinci ili političke stranke koje žele da to promijene neka pokrenu proceduru izmjena i dopuna navedenog zakona – stoji u saopštenju člana Predsjedništva BiH.

 

 

Dodao je kako imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH nije nikakva novina u političkom životu BiH.

 

 

Dakle, 2022. godine ne izmišljamo ‘toplu vodu’ u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Imenovanje će se obaviti u skladu s Ustavom BiH, Zakonom o Vijeću ministara BiH i Poslovnikom Predsjedništva BiH. Uzgred rečeno, predsjednik SDA Bakir Izetbegović je i prije Općih izbora 2022. javno rekao da mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2022. godine pripada HDZ-u. To su činjenice koje se ne mogu sakriti niti sada izokretati – riječi su Bećirovića.

 

 

Na kraju ponovo zaključuje kako pitanje imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH ne može ni na koji način uticati na njegove stavove o NATO-u.

 

 

Nikada neću povući nijedan potez koji će usporiti put države u NATO savez. Nasuprot tome, podržat ću svaki potez i svaku mjeru koja će ubrzati put države Bosne i Hercegovine u NATO. Sporazum predsjednika stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu nije mi nikakvo ograničenje ili prepreka – poručio je Bećirović.

 

 

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Željko Komšić traži od Borjane Krišto, da objasni plan rada prije nego se Predsjedništvo izjasni o statusu mandatara.

 

 

Imam za mene par ključnih pitanja, šta se dešava sa NATO-om, pošto ga u tom papiru nema, da li to znači da mi dižemo ruke, kako će se Vijeće ministara postaviti po tom pitanju, šta znači u kontekstu priče, da li se povećava budžet OS BiH – kazao je Željko Komšić.

 

 

 

 

Za njen izbor, prema poslovniku Predsjedništva, dovoljna je prosta većina odnosno da, u ovom slučaju, Bećirović i Cvijanović potvrde kandidaturu.

 

(Hayat)

(774)

BEĆIROVIĆ SE OGLASIO O IMENOVANJU KRIŠTO: NE IZMIŠLJAMO TOPLU VODU

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-