Vučić napao ambasadora Njemačke, okomio se i na Tursku: Povjerenje više ne postoji

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić osvrnuo se na izjave njemačkog ambasadora Jörna Rohdea rekavši da je on “poznat po antisrpskim stavovima te da se miješa u sve. Počevši od toga kakav će se grah jesti u Sjevernoj Mitrovici”.

 

 

Vučić se u javljanju iz Azerbajdžana za srbijanske medije osvrnuo na Rohdeovu izjavu da barikade na Kosovu treba ukloniti do Božića.

 

 

“Njegova izjava je opasna, to je prijetnja srpskom narodu”, rekao je Vučić komentarušući ambasadora.

 

 

Upitao je i zašto Priština spominje žrtve i koliko će Srba pobiti, a spomenuo je i kosovskog premijera Albina Kurtija, za kojeg je također kazao da prijeti.

 

 

Okomio se i na Tursku i na ambasadora

 

“Njemačka želi potpunu dominaciju na Balkanu”, utvrdio je Vučić. I dodao da je “uvijek znao da neko gura Kurtija u njegovoj neuravnoteženosti”. Izjavio je i da je srpska vojska deset do petnaest puta snažnija nego prije deset godina. Kao i da će u Bakuu razgovarati o vojnoj suradnji.

 

 

“Naravno da nam je jaka vojska potrebna. Inače bi nas progutali kao mačka miša”, rekao je Vučić. Zatim se okomio i na Tursku.

 

 

 

 

Na odnose s njima će, kaže, utjecati to što naoružavaju Prištinu. Misleći pritom na bespilotne letjelice.

 

 

Vučić je rekao da će, po pitanju krize na sjeveru Kosova, kao vrhovni komandant Vojske Srbije donositi odluke u skladu s interesima svog naroda. “Bolje da hiljada dana razgovaramo nego da jedan dan ratujemo”, rekao je Vučić.

 

 

“Vrši se pritisak na Srbiju zbog Ukrajine”

 

Rekao je i kako neki misle da je pravi trenutak da se izvrši potpuni pritisak na Srbiju. Zato što im se ne sviđa situacija u Ukrajini. Navodeći da je potpuno izvjesno da će strana koju oni podržavaju s takvom “lakoćom pobijediti” kao što je to izgledalo prije dva ili tri mjeseca.

 

 

Vučić je konstatirao da povjerenje Srbije u Zapad više ne postoji nakon izjave nekadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel da su Sporazumi iz Minska doneseni samo da bi se kupilo vrijeme Kijevu.

 

 

 

 

Kao i izjave službenika koji mu je u lice rekao da Zapad neće poštovati nijedan sporazum.

 

(Raport)

(240)

Vučić napao ambasadora Njemačke, okomio se i na Tursku: Povjerenje više ne postoji

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-