BAŠ NA DAN NEZAVISNOSTI: Pogledajte kakvu je tajnu Bosancima otkrio general Atif Dudaković…

Svim Bosancima i Hercegovcima, prije svega, čestitam Dan nezavisnosti domovine svih naših naroda i građana, kaže na početku razgovora za „Dnevni avaz“ general Atif Dudaković, proslavljeni komandant Petog korpusa Armije Republike BiH. Ističući historijski značaj današnjeg datuma, general Dudaković kaže da referendum održan prije 24 godine predstavlja izraz tadašnje volje svih naroda i građana naše zemlje.

Sretni građani

Iz prošlosti treba izvući pouke za bolju i sretniju budućnost. Pri tome, naglašava legendarni komandant Sile nebeske, nikada se ne smiju zaboraviti oni koji su živote i svoja djela utkali u današnju slobodu.

– Vjerujem da će sadašnje i buduće generacije cijeniti djela i žrtve u borbi za BiH. Da će imati hrabrosti i znanja obračunati se sa slabostima prošlosti te da će razvijati i boriti se ubuduće za BiH kao ideju sretnih građana i lijepog življenja za sve – kaže Dudaković.

Naglašava da je danas mnogo rasprava o tome „šta bi bilo da referenduma nije bilo“. On sam kaže da se ne bi vraćao u prošlost i hipotetičke konstrukcije, jer BiH se mora boriti za bolju i sretniju budućnost.

– Ništa neće promijeniti ono što se desilo i kroz šta smo prošli. Mi se u ovim  okolnostima trebamo  boriti za  što bolje odnose među svim narodima i građanima BiH. Neophodno je stvarati pretpostavke sretnog života ovdje, a ne zabrinutosti i iseljavanja. Jer, mi smo sada u vrlo složenoj i teškoj situaciji. I političari i mi  moramo se zapitati šta ostavljamo iza sebe – kaže Dudaković.

Nove generacije

Komentirajući činjenicu da se ni 24 godine nakon izglasane nezavisnosti ovaj praznik ne obilježava u svim dijelovima zemlje, general Dudaković kaže da vjeruje da će jednog dana stasati nove generacije koje će shvatiti šta je domovina.

– Zaista su izjave nekih političara, kada je u pitanju cjelovitost i nezavisnost BiH, zabrinjavajuće i bolne. Međutim, da su se takvi političari pitali, Bosne nikada ne bi ni bilo.  Ali, nasreću, nisu se oni pitali, niti mogu o tome odlučivati. Bosna i Hercegovina je realnost. Nije bilo ni Republike Srpske, pa eto mi mnogi u Bosni s gorčinom prihvatamo tu RS, jer je ona realnost. A to opet ne znači da je trajna kategorija. Dolaze mlađe generacije iz svih naroda koji vole ovu zemlju. Ona je njihova domovina i u njoj žive i žele živjeti. I upravo će se oni najviše boriti da njihova zemlja opstane – naglašava Dudaković.

Vjerujem da će svi jednog dana slaviti ovaj dan

– Siguran sam da će jednog dana biti puno više mladih, poput nekih današnjih sportista koji nisu samo Bošnjaci, i koji će slaviti svoje i naše uspjehe ogrnuti bh. zastavom. Ima mnogo takvih. Znam ih i u Banjoj Luci i Bijeljini i Mostaru koji su ponosni što su Bosanci i Hercegovci. Vjerujem da će jednog dana mnogi shvatiti šta znači samostalna i nezavisna BiH i da će svi slaviti ovaj dan – kaže general Dudaković.

(64)

BAŠ NA DAN NEZAVISNOSTI: Pogledajte kakvu je tajnu Bosancima otkrio general Atif Dudaković…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-