Amerikanci mogu napraviti ozbiljne probleme ljudima pod sankcijama…

Mladen Ivanić nije uvjeren da će sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele nekolicini visokih funkcionera Republike Srpske imati efekt kakav se možda očekuje u javnosti u Bosni Hercegovini.

 

 

“Dosta teško. Prvo, to zavisi od toga koliko će Amerikanci biti dosljedni u provođenju tih sankcija. Oni, ako su dosljedni, mogu napraviti ozbiljne probleme ljudima koji su pod sankcijama”, kaže Ivanić za Raport.

 

 

Politička trgovina

 

Kao primjer, bivši član Predsjedništva BiH navodi samo jedan segment svakodnevnog života, sasvim uobičajen, ali koji bi osobama na crnoj listi postao praktično noćna mora u slučaju dosljede primjene sankcije SAD.

 

 

“Bukvalno, banke koje bi, recimo, prihvatile da isplate platu ili da posluju s tim ljudima bi mogle imati probleme, ne bi mogle raditi s američkim banakama niti bankama koje sarađuju s američkim bankama”, objašnjava Ivanić.

 

 

Dodaje da Amerikanci to da sada nisu radili, a kaže i zašto:

 

 

“Pretpostavljam da je mogući razlog zašto to nisu činili neka vrsta političke trgovine. Oni malo pritegnu, pa puste da ovi mogu da žive pod uslovom da budu malo tolerantniji.

 

 

Moj osjećaj je da će se sve to vrtjeti u tom nekom pravcu. Ne očekujem da će dovesti do nekog spektakularnog rezultata.

 

 

Mislim da je dobar dio tih ljudi svoju imovinu davno već izdefinisao i nije je sigurno držao u bankama u Americi tako da ne mislim da će imati nekih problema. A dosljedna primjena bi značila veliki angažman svih institucija za što sumnjam da su u ovom trenutku toliko zainteresovani”.

 

 

Smatra da će ostati kao i do sada, po principu “ovi će malo priprijetiti, ovi malo popustiti i idemo dalje, ali ništa spektakularno”.

 

 

“Sve što smo do sada gledali, imat ćemo priliku gledati i u narednom periodu”, smatra Ivanić.

 

 

Primjer Dodika

 

Navodi primjer aktuelnog predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika kojem su još ranije uvedene sankcije SAD, ali da on zbog toga nije trpio nikakve posljedice.

 

 

“Kad to nije imalo posljedica za njega, onda je za politički ambijent daleko manje važno kakve će posljedice biti po gospođu Cvijanović (Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH iz RS, op. a.) ili Stevandića (Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS)”, kaže Ivanić.

 

 

Smatra da će stranci nastaviti da sarađuju sa sadašnjom strukturom vlasti u RS.

 

 

“Na neki način imam osjećaj da im to čak odgovara. To su i pokazali svojim stavom kad su u pitanju izbori. Oni su poletjeli da to sve prvi prihvate i na neki način verifikuju izbore iako je svima bilo jasno da je to bila ogromna krađa.

 

 

Ja, recimo, mislim da bi za BiH bilo daleko korisnije da su se oni više posvetili izbornom zakonu jer bi mi danas imali daleko drugačiju situaciju. Ali, izgleda da na neki način to i njima odgovara”, mišljenja je Ivanić.

 

 

Bivši predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) čak vjeruje da i strankama iz Federacije BiH više odgovara Dodik, i kao partner i rival u državnoj vlasti, nego što bi to bila trenutna opozicija u RS.

 

 

“Naravno da im odgovara. Zar ne vidite koliko Trojka tumači da kaže da je Dodik bolji nego opozicija, što je neviđena glupost, ali oni time opravdavaju i svoj odnos. Imam osjećaj, na neki način, da je gotovo svim političarima Dodik neka vrsta mustre koju bi željeli sami da imaju.

 

 

Ista politička filozofija

 

Dobar dio njih bi želio da budu Dodik u svojoj strukturi. Ista je to politička filozofija. Nema tu istinskih demokratskih pristupa ni s jedne strane”, tvrdi Ivanić.

 

 

O tome mogu li njegov PDP, u kojem je počasni predsjednik, te ostale stranke opozicije srušiti vlast oformljenu oko Dodikovog SNSD-a, Ivanić odgovara riječima:

 

 

“Mislim da je Dodik posljednja dva-tri puta na izborima gubio, ali je uvijek to nadoknađivao izbornim manipulacijama koje su međunarodne institucije tolerisale”.

 

 

Ni funkcioniranje aktuelne strukture na vlasti na nivou BiH ne vidi da se mnogo razlikuje od prethodnih.

 

 

“Nema tu velike razlike. Imate ljude, prije svega, koji razmišljaju o vlastitoj političkoj koncepciji, a ne budućnosti Bosne i Hercegovine.

 

 

Ja zaista ne razumijem ponašanje gospodina Bećirovića (Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH) koji malo-malo pa u nekim stvarima izlazi radikalnije nego što je činio nekad gospodin Izetbegović (Bakir Izetbegović, predsjednik SDA).

 

 

Očito misli da mu to koristi da bude ponovo biran. Svima njima je motiv isključivo lična pozicija, a zajednički interes BiH, neka vrsta kompromisa, nikome nije na vidiku. Vjerujte da tu nema razlike između Dodika i političara iz Federacija.

 

 

Možda je Dodik samo grublji, neotesaniji u nastupu, ali manje-više to je ista politička koncepcija”, rekao je Ivanić.

 

 

Povukao se iz politike

 

Ivanić (65), inače profesor ekonomije, imao je bogatu političku karijeru za koju kaže da je završena.

 

 

Pored pobrojanih funkcija, bio je i ministar vanjskih poslova BiH, zastupnik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, premijer RS…

 

 

“Ja sam se prilično povukao iz politike. Naravno, jako sarađujem sa rukovodstvom PDP-a. Trudim se da pomognem koliko mogu.

 

 

Davno sam rekao da sam svoju političku karijeru završio. Zaista nemam namjeru da se time ponovo time bavim”, kaže Ivanić.

 

(Raport)

(658)

Amerikanci mogu napraviti ozbiljne probleme ljudima pod sankcijama…

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-