Americi je ponestalo raketa Patriot za slanje u Ukrajinu – što je sljedeće?

Režim Zelenskog potrošio je toliko oružja i novca doniranog sa Zapada da je Ukrajina gotovo bez raketa Patriot kako bi držala Rusiju podalje.

 

 

 

Najnovija izvješća pokazuju da Kijev ponovno “aktivno i hitno” moli Washington, D.C., za više oružja za masovno uništenje (WMD) kako bi pokušao zaustaviti Rusiju da povrati svoj teritorij.

 

 

Svaki raketni sustav Patriot košta oko milijardu dolara, a Kijev želi još najmanje dva takva samo za Kharkov. Sjedinjene Države, međutim, kažu da su spremne možda donirati samo još jedan raketni sustav Patriot.

 

 

“Intenzivno smo usredotočeni na Patriote i druge oblike protuzračne obrane, te osiguravamo da ih možemo pronaći i dovesti u Ukrajinu”, komentirao je državni tajnik Antony Blinken.

 

 

“Harkov je naravno jedan hitan prioritet. Postoje i drugi. Sve što vam mogu reći je da je ovo nešto o čemu smo detaljno razgovarali i na čemu aktivno i hitno radimo.”

 

 

Ukrajinska kraljica blagostanja

 

 

Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, nalazi se u istočnoj Ukrajini blizu Rusije. Ruske trupe s lakoćom napadaju regiju, preuzimajući kontrolu nad gradovima, mjestima i selima uključujući Glubokoye i Lukyantsy, dva sela koja se nalaze blizu ukrajinsko-ruske granice.

 

 

“Danas su nam potrebna dva Patriota za Kharkov”, rekao je Zelenski Blinkenu tijekom sastanka s američkim diplomatom ovoga tjedna.

 

 

Godine 2022. SAD je dao Ukrajini jednu bateriju Patriota. Prošlog mjeseca Njemačka je obećala poslati i Ukrajini jedan, nakon što je prošle godine donirala jedan uz pomoć Nizozemske. Vjeruje se da postoji još jedna dodatna baterija koja se trenutno također nalazi u Ukrajini.

 

 

Jedna od gore spomenutih baterija Patriota doniranih Ukrajini oštećena je u ruskom hipersoničnom raketnom napadu prošle godine.

 

 

Ako niste upoznati s time što je Patriot baterija, ona se sastoji od elektrane, radara i kontrolnih stanica, lansera projektila montiranih na kamionu i niza vozila za podršku.

 

 

SAD je prošlog mjeseca dao Ukrajini još jedan ček od 60 milijardi dolara socijalne pomoći koji bi režim Zelenskog mogao upotrijebiti za plaćanje više raketnih sustava Patriot, ali rečeno je da su spomenuti sustavi toliko nedostatni da je novac u osnovi bezvrijedan.

 

 

Istraživačka služba Kongresa sastavila je prošlogodišnje izvješće u kojem se procjenjuje da SAD trenutno ima oko 60 baterija Patriot u službi. U cijelom svijetu, uključujući i 18 zemalja koje ih također koriste, navodno postoji oko 250 Patriot baterija.

 

 

Raytheon proizvodi Patriot baterije u partnerstvu s Lockheed Martinom. Obje su ove tvrtke glavni igrači u industriji oružja i obrane s puno novca koji im se baca na put.

 

 

Iako je nedavno tražio samo dvije baterije Patriot, Zelenski je prošlog mjeseca rekao da zapravo želi 25 baterija Patriot iz SAD-a, od kojih će svaka sadržavati između šest i osam lansera.

 

 

Zelenski je kasnije smanjio taj broj na “najmanje sedam”, samo da bi mu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao da Washington ne može dati više baterija Patriota Ukrajini bez potkopavanja vlastite nacionalne sigurnosti.

 

 

Sada, iznenada, SAD razmatra predaju Ukrajini jednog jedinog raketnog sustava Patriot, iako Rusija obećava sigurnu pobjedu bez obzira na to koliko raketnih sustava Patriot bude poslano Ukrajini.

 

 

“Planiranje i navodno pripremanje za taj rat 14 godina, a zatim ponestajanje oružja i obrambenih sustava u roku od 2 godine prikladno pokazuje što je NATO – bezobziran, čak zločinački pothvat koji prijeti čovječanstvu”, napisao je komentator na RT-u o cijelom ovom ludilu.

 

(Logično)

(50)

Americi je ponestalo raketa Patriot za slanje u Ukrajinu – što je sljedeće?

| Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-