7 sitnica koje jačaju vezu: Šetajte zajedno i grlite se dva minuta!

Iako vam možda u vezi sve savršeno funkcioniše, nije na odmet da se pozabavite sa ovih 7 stvari, koje će je dodatno ojačati!

1. Poljupci neka traju 30 sekundi, a zagrljaji dva minuta

Kim Blekem, bračna i porodična terapeutkinja, objasnila je da je većina poljubaca i zagrljaja među parovima mehanički “odraženo” i obavljeno na brzinu, što dovodi do izostanka snažne emocionalne povezanosti kojom fizička intimnost rezultira. Oksitocin koji oslobađamo u ovakvim situacijama zaista emocionalno povezuje dvoje ljudi. Stoga se sledeći put potrudite da i poljupci i zagrljaji traju što duže, jer oksitocina nikad dosta!

2. Šetajte zajedno

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina kako se zbližiti i istovremeno doprinositi svom zdravlju. Zajedničke šetnje opuštaju, osvježavaju i razbistruju um, a osim toga, jednostavno hodanje u istom pravcu doprinosi osjećaju da ste i u vezi i životu usmjereni ka istom cilju.

3. Svakog dana se dokažite nekim malim gestom ili znakom pažnje

Da se razumijemo, nema ništa loše u velikim gestovima i značajnim znakovima pažnje, ali i mali gestovi, ako ih činite svakodnevno, mogu učiniti čuda. Ponekad je i kuvanje prve jutarnje kafe ili pripremanje omiljenog dezerta dovoljan dokaz koliko nam je do nekoga stalo.

4. Prisjećajte se svojih početaka

Pregledajte svoje prve zajedničke fotografije, karte za bioskop sa prvog sastanak ili jednostavno pokušajte da se sjetite što više detalja vezanih za dan kada ste se upoznali. Podsjećanje na same početke vaše veze povratiće dio onih osjećanja uzbuđenja i zapaliti stare (možda ugašene) iskre.

5. Redovno partnera častite komplimentima

Bilo da hvalite njegov izgled, njegovo ponašanje, manire, navike ili veliko životno dostignuće, važno je biti svjestan partnerovih kvaliteta i odavati mu priznanje za njih. Upravo su komplimenti naročito važni u vezi, a posebne onima koje kroz život više vodi srce nego glava.

6. Definišite granice korišćenja tehnologije

Iako je uz pametne telefone, besplatan internet i razne aplikacije danas lakše nego ikad ostati u kontaktu sa nekim, upravo je tehnologija i zavisnost od nje sve češći problem u vezama. Jer, složićete se, gotovo je nemoguće kvalitetno provesti vrijeme sa nekim ko je intenzivno udubljen u ekran pred sobom. Doslovno se dogovorite u koje vrijeme ćete koristiti svoje pametne ljubimce, a u koje ćete vrijeme potpuno zaboraviti da postoje.

7. Kažite volim te prije odlaska na spavanje

Neka vam pređe u naviku da kažete partneru nešto lijepo prije uplovljavanja u zemlju snova. Zadovoljstvo će biti obostrano, kao i osjećaj ispunjenosti i bliskosti, a i što češće ovakve stvari čujete, to ćete biti sigurniji koliko je vaša veza snažna, i u dobru i u zlu.

(13)

7 sitnica koje jačaju vezu: Šetajte zajedno i grlite se dva minuta!

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-