ZLATAN BEGIĆ OTVORENO UPOZORIO NA OPASNOST TZV. LEGITIMNOG PREDSTAVLJANJA: “Takvi koncepti su tragično završavali sa pitanjem ko ima pravo da živi, a ko ne!”

Poslanici Kluba poslanika Demokratke fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš, te delegat u Domu naroda Dženan Đonlagić obratili su se javnosti povodom presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića.

 

 

Zlatan Begić, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (Demokratska fronta) rekao da se ovaj predmet bavio izborima u kojima počiva demokratija, a to je pravo građana da biraju nosioce vlasti bez dikriminacije. Pogrešno promjenjivanje Dejtonskog sporazuma i njegovog nedemokratskog tumačenja dovelo je do skrnavljenja demokratije u BiH, rekao je.

 

 

“Bez građana nema demokratije, niti Evrope i evropskog puta BiH, ni bez provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava. Imamo nestabilnosti, disktriminacije, prijetnje miru, anarhiju u pokušaju, održavanje na vlasti profašitičkih i nacionalističkih elita”, kaže Begić.

 

 

Dodao je da su koncepti legitimnog predstvaljanja opasno prešli preko ruba civilizacijskih normi i da imaju rasističke principe.

 

 

“Koncepti koji su polazili od ovakvih pitanja su se tragično završavali s pitanjima ko ima pravo da živi, a ko ne”, rekao je.

 

 

“U svijetu postiji veliki broj demokratski zemalja koji nisu unitarne, ali ne postoji demokratska zemlja koji nema jednaka prava za građane u svojoj zemlji. Kršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava krši Dejtonski sporazum. Pozivamo međunarodnu zajednicu i OHR da se vrate u granice vladavine prava s obzirom na presude najviše sudske instance u Evropi. Ova presuda uz druge presude, je moćan alat za izgradnju normalnosti u BiH. To zavisi od nas samih, medija, akademske zajednice i društva u cijelini. Ta normalnost je demokratija kao i u drugim zemljama”, dodao je Begić.

 

(SB)

(59)

ZLATAN BEGIĆ OTVORENO UPOZORIO NA OPASNOST TZV. LEGITIMNOG PREDSTAVLJANJA: “Takvi koncepti su tragično završavali sa pitanjem ko ima pravo da živi, a ko ne!”

| Bosna i Hercegovina, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-