ŽELJANA ZOVKO REPLICIRALA ZASTUPNIKU EKSTREMNE FRANCUSKE DESNICE: “Niko drugi neće sačuvati sigurnost Unije kao ove zemlje koje su u…”

(…) sljedećem valu proširenja.

 

 

 

Na vanrednoj sjednici Odbora za vanjske poslove u utorak održana je razmjena mišljenja s ministrima vanjskih poslova država članica EU o budućnosti proširenja, ususret nadolazećem sastanku Vijeća 21. i 22. marta kada se očekuje da će se donijeti odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

 

 

 

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko pozdravila je inicijativu odbora da održi ovakav sastanak ususret ovotjednoj odluci Vijeća, navodi se iz Ureda za ondose s javnošću Europske pučke stranke.

 

 

 

“Drago mi je da su ministri koji dolaze s juga i istoka Europe naglasili proširenje kao jedino geopolitičko oružje koje osigurava sigurnost svih europskih građana, jer drugog u ovom trenutku kao Europa nemamo”, naglasila je Zovko.

 

 

 

Francuskom zastupniku ekstremne desnice, koji je danas govorio protiv proširenja, Zovko je replicirala da neće niko drugi sačuvati sigurnost Unije kao ove zemlje koje su u sljedećem valu proširenja, prenosi Fena.

 

 

 

“Nema drugih zemalja na europskim granicama koje će se umjesto Francuske brinuti o sigurnosti europskih građana. Imamo Ukrajinu koja se danas bori za to, imamo BiH koja je ključna za stabilnost zapadnog Balkana”, odgovorila je Zovko.

 

 

 

Zovko je i danas još jednom snažno pozvala zemlje članice da ove sedmice otvore pretpristune pregovore.

 

 

 

“Morate otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom i ne okolišati, jer ako će se inzistirati na povećavanju kriterija za ulazak u EU, danas ih niti neke od postojećih zemalja članica ne bi zadovoljile. Moramo usvojiti Novi plan rasta za zapadni Balkan jer u suprotnom IPA III neće funkcionirati, što znači da ljudi neće imati radna mjesta, da će mladi bježati sa zapadnog Balkana, a mi ostali ćemo ostati razgovarati sami sa sobom”, istaknula je Zovko i zaključila da je proširenje jedini i zadnji strateški mehanizam koji Europska unija ima.

 

 

 

Jutrošnjem izvanrednom sastanku prisustvovali su ministri vanjskih poslova Latvije, Litve, Slovenije, Estonije i Danske, te državni tajnici za europske poslove Hrvatske, Cipra, Bugarske, Austrije i Mađarske.

 

(Fena)

(196)

ŽELJANA ZOVKO REPLICIRALA ZASTUPNIKU EKSTREMNE FRANCUSKE DESNICE: “Niko drugi neće sačuvati sigurnost Unije kao ove zemlje koje su u…”

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-