ZASTRAŠUJUĆI REZULTATI NOVE BRITANSKE STUDIJE: Koronavirus može oštetiti mozak a da ne…

Naučnici su proučili mozak 19 pacijenata umrlih od koronavirusne bolesti Covid-19, fokusirajući se na tkivo regija za koje se vjeruje da su vrlo podložne prodoru virusa.

 

 

Novi koronavirus ne mora direktno prodrijeti u moždano tkivo da bi ga oštetio, pokazuje nova studija koju prenosi britanska novinska agencija Reuters.

 

 

Kod 14 pacijenata jedna ili obje regije sadržavale su oštećene krvne žile, neke začepljene, neke su propuštale.

 

Ta područja propuštanja bila su okružena upalno promijenjenim tkivom, što je rezultat imunog odgovora organizma, utvrdili su.

 

Naučnici iznenađeni

 

Naučnici nisu pronašli dokaze o prisustvu samog virusa, napisali su u radu objavljenom u časopisu “New England Journal of Medicine”, prenosi Hina.

 

“Bili smo posve iznenađeni”, rekao je koautor istraživanja, dr. Avindra Nath iz Nacionalnog instituta za neurološke bolesti i moždani udar.

 

Oštećenja koje je uočio njegov tim, obično su bila povezana sa moždanim udarima i upalnim bolestima nervnog sistema, dodao je.

 

“Naši rezultati za sada sugeriraju da oštećenje možda nije izazvano direktnim prodorom virusa SARS-CoV-2 u mozak”, kaže dr. Nath.

 

“U budućnosti planiramo proučiti kako Covid-19 oštećuje krvne žile u mozgu i proizvodi li to neke kratkoročne i dugoročne simptome koje vidimo kod pacijenata.”

 

(Hina)

ZASTRAŠUJUĆI REZULTATI NOVE BRITANSKE STUDIJE: Koronavirus može oštetiti mozak a da ne…

| Slider, Šokantno, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-