OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Joe Biden prvi put nakon izbora spomenuo Donalda Trumpa, odlazeći predsjednik SAD-a ove riječi dugo će pamtiti…

Pravne bitke američkog predsjednika Donalda Trumpa i otpor prihvaćanju izbornog poraza razlog su što savezne agencije ne sarađuju s tranzicionim timom izabranog predsjednika Joea Bidena.

 

 

Biden je u Delaveru 10. novembra izjavio da njegov tim neće poduzimati pravne radnje da pokušaju prisiliti Trumpovu administraciju da ga zvanično priznaju kao izabranog predsjednika.

 

 

 

 

Biden je u utorak rekao reporterima da je “sramno” da predsjednik Trump nije priznao izborni poraz. Dodao je da se nada kako će izaći s imenima novog kabineta do Dana zahvalnosti (26. novembar), piše Reuters.

 

 

S druge strane, američki državni sekretar Mike Pompeo je obećao “glatku tranziciju”, ali je insistirao da će Trump biti inaugurisan u januaru.

 

 

“Tranzicija ka Trumpovoj drugoj administraciji bit će glatka”, rekao je Pompeo na konferenciji za novinare, prenosi AFP.

 

 

Više od tri dana nakon što su velike medijske mreže utvrdile da je Biden očito pobijedio na izborima, Agencija za opće usluge, inače odgovorna za formalni početak prijenosa vlasti, nije odobrila Bidenovom timu pristup federalnim agencijama, komunikaciju sa zvaničnicima i pristup novcu poreznih obveznika.

 

 

Usporavanje tempa tranzicije moglo bi od početka ometati novu administraciju, utječući na sve, od reakcije zemlje na pandemiju koronavirusa, do suočavanja sa prijetnjama nacionalnoj sigurnosti do kada Biden bude inaugurisan 20. januara.

 

 

Bidenov tranzicijski tim rekao je 9. novembra da Agencija za opće usluge (GSA) mora prepoznati Bidenovu izbornu pobjedu kako bi mogla započeti čista tranzicija vlasti. U suprotnom, tranzicijski tim može poduzeti pravne radnje.

 

 

Trump osporava izborne rezultate i ne pokazuje znakove da će priznati poraz i otvara pravne izazove koji bi se mogli odužiti sedmicama.

 

 

On je 10. novembra nastavio iznositi neutemeljene tvrdnje o “zloupotrebi masovnog prebrojavanja glasačkih listića” na Twitteru i predvidio da će na kraju pobijediti u predsjedničkoj utrci.

 

 

Pozivajući se na ono što je GSA učinila tokom produženog prebrojavanja izbora 2000. godine, nagovijestili su da možda neće početi proces dok Trump ne popusti ili se elektorski koledž ne sastane na formalnom glasanju u decembru.

OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Joe Biden prvi put nakon izbora spomenuo Donalda Trumpa, odlazeći predsjednik SAD-a ove riječi dugo će pamtiti…

| Foto/Video, Slider, Šokantno, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-