BJELICA SA SOKOCA KLIČE: „Kada oni nedobronamjerni kažu da je nastala na genocidu, odgovorite im riječima akademika Milorada Ekmečića…“

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica izjavio je da „na svaki Dan Republike Srpske treba spomenuti sve mučenike za slobodu na ovim prostorima od buna i ustanaka protiv osmanskih zavojevača, preko boraca i žrtava iz Prvog i Drugog svjetskog rata, do odbrambeno-otadžbinskog rata u kojem su se Srbi sačuvali od uništenja i iskovali svoju Republiku“.

 

 

On je u saopštenju povodom obilježavanja neustavnog Dana Republike Srpske istaknuo da „ovaj veliki dan u istoriji Srba zapadno od Drine želi da posveti onima koji su rođeni i koji će se roditi u Srpskoj, jer studenti, đaci i omladinci od Novog Grada do Trebinja, vole svoju Republiku Srpsku, što je siguran garant njenog trajanja i opstanka“.

 

 

Bjelica poručuje i da ne treba misliti da nema i da neće biti onih koji bi je uništili, koji bi voljeli da nestane, da doživi poraze i da srpski narod svedu na “podnošljivu manjinu”, kako se to govorilo i radilo nešto zapadnije.

 

 

Bjelica smatra da je zbog toga „važno ponavljati neke stvari svakog rođendana, pa i češće, kako bi, pored ljubavi koju Srbi gaje prema Srpskoj, spoznali i racionalnu opravdanost postojanja i trajanja Republike Srpske“.

 

 

“Kada oni nedobronamjerni kažu da je nastala na genocidu, odgovorite im riječima akademika Milorada Ekmečića:

 

 

Ako bismo uslovno i prihvatili zaključak da je Republika Srpska plod genocida – kao što današnji protivnici mira običavaju da kažu – onda bi ta rečenica morala da glasi da je Republika Srpska plod genocida nad srpskim narodom, a ne nad drugim narodima od njega. Republika Srpska je ostatak ostataka srpske etničke zajednice zapadno od reke Drine”, poručio je načelnik opštine Sokolac.

 

 

„Kada vam kažu da ste fašisti, pitajte ih gdje su im bili djedovi, u čijim jedinicama”, navodi Bjelica i pita koliko je u ZAVNOBiH-u bilo njihovih predaka čija imena nose njihove ulice.

 

 

“Ne dozvolite da vam nametnu osjećaje krivice što ste to što jeste”, istaknuo je Bjelica i poručio:

 

 

„Srbima i mladim srpskim pokoljenjima da pišu svojim pismom, svojom ćirilicom, ne dodvoravajući se drugima, ali i da uče sve jezike i pisma.“

 

(SB)

BJELICA SA SOKOCA KLIČE: „Kada oni nedobronamjerni kažu da je nastala na genocidu, odgovorite im riječima akademika Milorada Ekmečića…“

About The Author
-