AMERIKANCI OBJAVILI NOVU STUDIJU O KORONI: Loša je vijest da je mutirani virus još zarazniji, dobra je vijest da je…

Globalna naučna studija pokazuje da je mutirani virus korona sada tri do devet puta zarazniji, ali da ima manju snagu i da smrtnost nije povećana.

 

 

“To je sada dominantni oblik virusa”, ističe imunolog Erica Ollman Shaphire iz Instituta za imunologiju “La Jolla”.

 

 

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu “Sel”, analizirane su genetske sekvence virusa i sprovedena studija na ljudima, životinjama, te njihovim ćelijama u laboratorijama.

 

 

Rezultati pokazuju da je mutirana verzija korone češća i da je zaraznija od ostalih.

 

 

Stručnjaci su tu mutaciju nazvali “G614” i pokazali da je takva vrsta virusa korona gotovo u potpunosti zamijenila prvu verziju koja se proširila u Evropi i SAD, a koja se zove “D614”.

 

 

Istovremeno, stopa smrtnosti je nepromijenjena.

 

 

“Naši podaci o globalnom praćenju virusa pokazuju da se varijanta ‘G614’ u ‘šiljku’ proteina proširila brže od varijante ‘D614'”, napisala je u svom izvještaju biolog Betty Corbe iz Nacionalnog laboratorija Los Alamosa.

 

 

Prema studiji, nova verzija virusa brže se množi u gornjim disajnim putevima – nosu, sinusima i grlu, što objašnjava veću stopu zaraznosti.

 

 

S druge strane, analiza 1.000 britanskih pacijenata koji imaju virus korona pokazuje da oni koji su zaraženi novom verzijom nisu ništa bolesniji od onih koji su imali „staru“ vrstu korone.

AMERIKANCI OBJAVILI NOVU STUDIJU O KORONI: Loša je vijest da je mutirani virus još zarazniji, dobra je vijest da je…

| Slider, Šokantno, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-