Zašto Alijinog sina sa suprugom treba hitno zaustaviti u njihovom opasnom pohodu i uvesti hukumu salihu u našoj Bosni?!

Treba nam jaka SDA koja će biti nukleus jake bosanske političke koalicije, koja će moći zaustaviti ove negativne procese i ne samo spasiti, nego i ojačati, i ovu državu i tradicionalno bh. društvo…

 

 

Izvor: The Bosnia Times

Piše: Džemaludin Latić

 

Allah vam zapovijeda da odgovorne službe onima koji su ih dostojni povjeravate i kada donosite odluke, da ih donosite na pravičan način. Uistinu je divan Allahov savjet!- A Allah doista sve čuje i vidi! (Kur'an, IV, 58)

 

„Ko nas vara – nije naš!“ (hadis nebevi)

 

„Jedan od Allahu najmržih ljudi je onaj vladar od koga njegov narod okreće glavu i ne pozdravlja ga.“ (hadis nebevi)

 

Obraćam se našoj javnosti pred održavanje Kongresa SDA (14.oktobra 2023.) kao jedan od osnivača ove stranke, nekadašnji nezvanični a stvarni njezin ideolog (u pozitivnom smislu te riječi) i pisac teksta njezine himne “Ja sin sam tvoj”. Obraćam se pod pritiskom vlastite savjesti – zato što snosim dio odgovornosti zbog toga što nisam na vrijeme uočio skretanje ove stranke sa puta koga smo vizualizirali mi koji smo je osnovali; zato što nisam više učinio da je spasim od uništenja onoga dana iz 2001. godine kada su dvojica Izetbegovića odlučili da je pretvore u porodičnu kompaniju i okrenu u pravcu koji je bio – i ostao – suprotan interesima bosanskog i bošnjačkog naroda i države Bosne; zato što od izbora novog predsjednika ove stranke umnogome zavisi daljnja sudbina ne samo ove stranke, nego i bosanskog (i bosanskomuslimanskog) naroda i države Bosne.

 

Ovo su historijski momenti, i svaki savjestan čovjek dužan je da se involvira u ovaj proces i da učini sve što je u njegovoj moći da se opasni trendovi destrukcije Bosne i Bosanaca i muslimana (Bošnjaka) bar zaustave. A to će se desiti samo ukoliko Kongres izabere novog predsjednika i novo rukovodstvo jedne od najvećih stranaka koje je bošnjački narod ikada imao.

 

 

On je već posmjenjivao sve sumnjive općinske odbore SDA i uveo povjereništva koja će sigurno glasati za njega i onemogućio, raznim ucjenama i prijetnjama, članove Glavnog odbora da daju svoj potpis (potrebno ih je 30) nekom protivkandidatu

 

 

No situacija je, s tim u vezi, obeshrabrujuća, alarmantna, prijeteća – zato što je rahm. Alijin sin, koji ovaj narod vuče za nos bar 33 godine, ako ne i više, vodeći ga iz propasti u propast, sve učinio da na Kongresu i ne bude imao protukandidata pa da ponovo nedemokratskim, koruptivnim putem zajaše na čelo ove stranke. Naime, on je već posmjenjivao sve sumnjive općinske odbore SDA i uveo povjereništva koja će sigurno glasati za njega i onemogućio, raznim ucjenama i prijetnjama, članove Glavnog odbora da daju svoj potpis (potrebno ih je 30) nekom protivkandidatu.

 

Ovdje ću, kao tumač Vjere, iznijeti samo najvažnije vjerske razloge zašto rahm. Alijinog sina sa njegovom suprugom treba zaustaviti u njihovom opasnom pohodu destrukcije našeg bosanskog i muslimanskog bića i Države Bosne.

 

Prvo, zato što je on, svojim lukavstvima, „operutao“ sve važne figure, pogotovo osnivače ove stranke, vješto ih izbacivši iz nje tako što im je aranžirao afere i okrivio za promašaje koje su on i njegov otac počinili ili su svojim nečinjenjem omogućili. Ojačavši kult svoga oca kao nedodirljivog i Bogom prosvijetljenog vođe koji je „mudro“ osmislio da njega projektira kao spasioca i novog vođu bošnjačkog naroda, Sin je oko sebe okupio brojnu kastu kosovaca, vosovaca, udbaša, krimosa, manipulatora, munafika, komunjara, mufljuza… kojima je stalo samo do njihovih pozicija i beneficija koje donosi vlast i koji su tu da čuvaju samo njihov begovat, a ne ovu državu i ovaj narod. Ta kasta se uvezala i omasovila tako da je nemoguće Sina i njegovu suprugu otjerati sa vlasti demokratskim putem: uzalud su izbori, uzalud molbe i kletve naroda, uzalud pozivanja na demokraciju i ljudska prava…

 

 

Ojačavši kult svoga oca kao nedodirljivog i Bogom prosvijetljenog vođe koji je „mudro“ osmislio da njega projektira kao spasioca i novog vođu bošnjačkog naroda, Sin je oko sebe okupio brojnu kastu kosovaca, vosovaca, udbaša, krimosa, manipulatora, munafika, komunjara, mufljuza…

 

 

“Država – to sam ja!” odnosno “Država – to je stranka”, preko tri decenije nam poručuje Sin u duetu sa svojom suprugom; i svako ko kritički progovori protiv njega i njegove Stranke, on se stigmatizira kao neprijatelj, on je sebe i svoje potomstvo osudio na progon iz Bosne, patnju i očaj. Sve zlo koje imamo potiče od njega jer se on, nakon manipulacije sa rahm. Sulejmanom Tihićem, onako hinjski, iza leđa, lukavstvima i prevarama, dograbio pozicije predsjednika najveće stranke kojoj su drugi, a ne on, donosili izborne pobjede od osnivanja, 1990. godine, do VI. kongresa 2001. godine, kada je krenuo njezin strmoglavi pad!

 

Time je u naš politički život uveden dinastički model dolaženja na vlast i uspostavljena tzv. hukuma fasida – koruptivna vlast koja proizvodi daljnju korupciju, i samo korupciju! Većeg harama, nepravde i zla, veće pobune protiv dragog Allaha, dž.š., i Njegova poslanika Muhammeda, s.a.v.s., u našim okolnostima iz naših redova – nije bilo i nema ga!

 

Kao svjedok naše moderne historije, želim naglasiti da smo SDA osnovali sa jasnim ciljevima: da sačuvamo svoju Bosnu u njezinim historijskim granicama, da se oslobodimo terora četništva, ustaštva i komunizma, da naša – i sve vjere – budu slobodne, da uvedemo demokratski parlamentarni sistem u našu Republiku Bosnu i Hercegovinu itd., jednom riječju: da uspostavimo hukumu salihu – vladavinu dobra, pravde i milosti za sve građane ove zemlje. U toj nakani, mi, osnivači SDA, nismo išli za Alijom, nego sa Alijom (što bi rekao hadžija Halid Čengić), a ako smo nekoga slijedili, to su bili naši očevi i djedovi koji su se, slijedeći islam, stoljećima borili za hukumu salihu. I bili žrtve na tome putu!

 

Ja sam hodžin sin; moj otac, Sakib-ef., dao mi je izun da radim za SDA, rekavši rahm. Aliji na kahvi u G. Vakufu: “Uredu, Alija, ja vidim da je ovo hajr za islam i muslimane, uzmi moga sina, kad ga već tražiš, nek radi na tome putu i nek te sluša!”

 

 

Kao svjedok naše moderne historije, želim naglasiti da smo SDA osnovali sa jasnim ciljevima: da sačuvamo svoju Bosnu u njezinim historijskim granicama, da se oslobodimo terora četništva, ustaštva i komunizma, da naša – i sve vjere – budu slobodne…

 

 

Zašto ovo ističem? Zato što sam ja jedan od hiljadu sinova – aktivista SDA čiji su očevi bili mumini, hodže, mutevellije, mujezini, odbornici u Islamskoj zajednici i sl.; mi smo, iz vjerskih razloga, boreći se za slobodu Vjere, naroda i Bosne, napravili ovu stranku. A kad je Alija 2001. godine odlučio da je preda u ruke svome Sinu (ili ga je taj njegov nasljednik prisilio da to učini, u konačnici je svejedno), ja sam mu, na rastanku, rekao: “”i našu muslimansku stranku dade u ruke Savezu komunista, i hoćeš da ti ja u njoj i dalje radim?! A sjećaš li se ti moga babe – Allah rahmetile – koji je na onaj svijet otišao pod zastavom SDA?! Šta ti misliš, kako bih ja njemu pogledao u oči na Sudnjem danu?! Ja ti više nikada neću ući u ovu zgradu, a ti razmisli kako ćeš Allahu dežvap dati za ovo što radiš muslimanima!”

 

No ja sam time mislio na Udbu. Malo kasnije, do ruku su mi došli dokumenti iz kojih se vidi da je njegov sin postao saradnik Udbe dok smo mi, osuđeni na Sarajevskom procesu 1983. godine, bili na robiji. Razumnom je sada jasno ko je, ustvari, vladao ovom strankom, ko je, iza leđa svih nas, vukao konce i ko nas je zavio u crno. Jer – nijedan od nas, osnivača SDA, nije učestvovao u dijeljenju Bosne; nijedan od nas nije učestvovao u donošenju morbidnog Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukidanja Republike Bosne i Hercegovine i njezinog Ustava i legitimiranja Republike Srpske i to nakon što je nad nama, bosanskim Muslimanima, počinjen genocid, a mi bili vojno stasali da smo bili počeli oslobađati okupirani dio svoje zemlje; nijedan od nas nije učestvovao u legitimizaciji obrasca P 2, nijedan od nas nije učestvovao u upropaštavanju Revizije, nijedan od nas nije učestvovao u donošenju Mostarskog sporazuma kojim se otvorio put ka uspostavljanju trećeg, hrvatskog entiteta, itd. Sve je to učinjeno manipulacijom, varkom i prevarom – zna se čijom!

 

Damoklov mač podjele naše zemlje na tri unije i dalje stoji nad glavom našeg naroda; proces “palestinizacije Bošnjaka” odvija se nesmiljeno i nezaustavljivo; naš narod, posebno omladina, hametice se iseljava iz vlastite postojbine prvenstveno zbog društvene nepravde, korupcije, nepotizma, lopovluka na sve strane, nesigurnosti, besperspektivnosti…; nepravda rađa mržnju i podjele; nemoćni, postajemo lahak plijen neprijateljima; siromašni – gubimo dostojanstvo, vraćamo se u nevjerništvo i griješenje, ostajemo bez svoga potomstva itd. – mi smo na sigurnom putu konačne propasti! (Na isti način su, prvenstveno zbog dinastičkog modela osvajanja i održavanja vlasti, propali muslimani Endelusa prije 500 godina! I ne samo oni!)

 

 

Ja sam jedan od hiljadu sinova – aktivista SDA čiji su očevi bili mumini, hodže, mutevellije, mujezini, odbornici u Islamskoj zajednici i sl.; mi smo, iz vjerskih razloga, boreći se za slobodu Vjere, naroda i Bosne, napravili ovu stranku

 

 

Treba nam nada da će biti bolje, treba nam lider koji će nas okupljati i vratiti nam dostojanstvo, treba nam jaka SDA koja će biti nukleus jake bosanske političke koalicije, koja će moći zaustaviti ove negativne procese i ne samo spasiti, nego i ojačati, i ovu državu i tradicionalno bh. društvo.

 

Uvjet svih uvjeta je lišiti bilo kakve vlasti dinastički bračni par i kastu njihovih ljigavaca kojima je taj bračni par dao pozicije u svim segmentima društva i piramidi vlasti, oduzeti političku moć tim slugama i izvođačima radova velikosrpskog i velikohrvatskog državnog projekta na našem, bosanskom tlu i na našim, muslimanskim kostima, i uvesti hukumu salihu u našoj zemlji Bosni.

 

Jarabbi, smiluj nam se, pokaži nam put u ovom bespuću!

 

(TBT/DEPO PORTAL/ad)

(929)

Zašto Alijinog sina sa suprugom treba hitno zaustaviti u njihovom opasnom pohodu i uvesti hukumu salihu u našoj Bosni?!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-