Vučić, Dodik i Porfirije najavili “Vaskršnji sabor Srbije i RS-a”: Donijet ćemo važne odluke o opstanku srpskog naroda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik u prisustvu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija dogovorili su da organizuju “Vaskršnji sabor Republike Srbije i Republike Srpske”.

 

 

 

U saopćenju iz Vučićevog kabineta navodi se da će događaj biti održan 5. i 6. maja u Beogradu i drugim dijelovima Srbije.

 

 

 

Na tom Saboru bit će donijete važne odluke o opstanku srpskog naroda na svojim ognjištima, njegovom ekonomskom napretku, očuvanju srpskog jezika i ćirilićnog pisma i zajedničke kulturne baštine – navodi se u saopćenju iz Vučićevog kabineta.

 

 

 

Dodaje se kako će “nova Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske pripremiti deklaraciju i moguće druge općepravne akte koje će u istom tekstu podnijeti na usvajanje narodnim skupštinama” Srbije i RS-a.

 

 

 

Navodi se kako su Vučić i Dodik upoznali patrijarha Porfirija “sa težinom situacije u kojoj se nalazi cjelokupan srpski narod” te da su zatražili patrijarhov blagoslov i podršku SPC-a.

 

 

 

U saopćenju iz kabineta predsjednika Srbije dodaje se kako će javnost “o drugim detaljima” biti obaviještena u narednom periodu.

 

 

 

Prethodno, Vučić je na Instagram nalogu objavio da se sastao s Dodikom i Porfirijem.

 

 

 

 

 

 

Jedan od najznačajnijih sastanka sa njegovom svetošću patrijarhom Porfirijem i predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom – napisao je na Instagram nalogu.

 

(Faktor)

(116)

Vučić, Dodik i Porfirije najavili “Vaskršnji sabor Srbije i RS-a”: Donijet ćemo važne odluke o opstanku srpskog naroda

About The Author
-