Uraganski vjetrovi ‘šiju‘ obalu, snijeg zatrpao gradove, deseci tisuća bez struje: ‘Ne izlazite!‘

Više saveznih država proglasile su izvanredno stanje, upozorenja izdana za 55 milijuna Amerikanaca…

 

 

Oluja poznata kao Nor'easter (vrsta snažne ciklone) u subotu je udarila istočnu obalu Sjedinjenih Američkih Država te sa sobom donijela velike snježne nanose i gotovo uraganske vjetrove te otežala svakodnevicu i promet, piše The Guardian.

 

 

Nor'easter je uzrokovao i poplave na obali SAD-a. Neke su savezne države zbog oluje djelomično zabranile prometovanje ulicama i autocestama, a nekim regijama prijete i poplave te nestanak električne energije, javlja CNN.

 

 

Oko 70 milijuna Amerikanaca bili su u subotu na udaru “povijesne” snježne oluje na sjeveroistoku Sjedinjenih Država, gdje je snažan ledeni vjetar zaustavio promet i usmrtio vozačicu automobila na sjeveru New Yorka.

 

 

image

image

image

image

 

 

Pojedini dijelovi 10 saveznih država na istoku Amerike i veliki gradovi poput Philadelphia, New York i Boston zbog oluje su u velikim problemima.

 

 

U nekim dijelovima New Jerseyja te na istoku njujorške općine Long Island u jutarnjim je satima palo već više od 30 centimetara snijega.

 

 

U Atlantic Cityju svakih sat vremena padne više od pet centimetara snijega, a na istoku Connecticuta u istom vremenskom intervalu padne više od 7,5 centimetara snijega.

 

 

image

image

image

image

image

 

 

Predviđeno je da će u Bostonu pasti 60 centimetara snijega, a u nekim bi dijelovima moglo pasti i 90 centimetara.

 

 

Vjetrovi koji bi mogli doseći brzinu od 112 kilometara na sat puhali su na obali savezne države Massachusetts, a vjetrovi brzine 96 km/h puhali su na istočnom dijelu Massachusettsa i u saveznoj države Rhode Island.

 

 

Guvernerka New Yorka Kathy Hochul i guverner New Jerseyja Phil Murphy proglasili su izvanredno stanje u tim saveznim državama.

 

 

image

image

image

image

image

image

image

 

 

Deseci tisuća domova u Massachusettsu ostalo je bez struje, a ta bi brojka mogla nastaviti rasti kako subota bude napredovala.

 

 

Nijedna druga savezna država nije prijavila tako ozbiljne probleme na električnoj mreži. Prema pisanju ABC-a 80 tisuća žitelja Massachusettsa nema struje.

 

 

Avioprijevoznici su zbog Nor'eastera otkazali više od 4500 letova, a kompanija za željeznički promet Amtrak ograničila je i otkazala uslugu na koridoru Boston-Washington.

 

 

image

image

image

image

image

 

 

Dužnosnici iz Virginije i Mainea svoje su sugrađane upozorili da se klone prometnica jer bi oluja mogla ozbiljno narušiti vidljivost.

 

 

Kamion s prikolicom doživio je nesreću na Autocesti 84 u Zapadnom Hartfordu u saveznoj državi Connecticut te je zbog nje zatvoreno nekoliko prometnih traka.

 

 

Savezna država Rhode Island u subotu je zbog mogućnosti mećava zabranila sav promet izuzev onog neophodnog.

 

 

– Ovo je ozbiljno. Spremni smo za ovu oluju i naši sugrađani također moraju biti spremni. Najbolji način za nošenje s ovom olujom je ostanak kod kuće – rekao je guverner Rhode Islanda Dan McKee.

 

 

 

 

Savezna država Delaware već je u petak navečer značajno ograničio promet, a Massachusetts je u subotu kamionima zabranio kretanje autocestama.

 

 

Guverner Marylanda Larry Hogan proglasio je izvanredno stanje u toj saveznoj državi, a isto je napravio i guverner Virginije Glenn Youngkin.

 

 

Dužnosnici obalnog grada Newburyporta, koji se nalazi blizu granice saveznih država Massachusetts i New Hampshire rekli su svojim sugrađanima koji žive blizu obale da se sklone na područje više nadmorske visine.

 

 

image

image

image

image

image

image

image

image

 

 

Na društvenim je mrežama objavljen video u kojem se mogu vidjeti poplavljene ulice Sjevernog Weymoutha, grada koji se nalazi južno od Bostona.

 

 

Trgovački lanac Stop & Shop koji posluje diljem sjeveroistoka SAD-a zamolio je svoje kupce da budu oprezni.

 

 

– Molimo kupce da kupe samo nužno te sačuvaju nešto i za svoje susjede – rekli su iz Stop & Shopa.

 

 

 

 

U dijelovima sljedećih saveznih država na snazi su upozorenja za mećave: Maine, New Hampshire, Massachusetts, Rhode Island, Connecticut, New York, New Jersey, Delaware, Maryland i Virginia.

 

 

Nacionalna meteorološka služba (NWS) predviđa udare vjetra od 80 do 120 km/h i upozorila je na “gotovo nemoguće uvjete u prometu” na sjeveroistoku SAD-a.

 

 

NWS ujedno prognozira polarne temperature u noći sa subote na nedjelju i prekid u opskrbi električne energije, uobičajen svaku zimu kada elektrovodovi pucaju pod naletom vjetra i težinom snijega.

 

 

Prema prognozama, očekuje se da će Nor'easter u nedjelju stići u Kanadu, čijih je nekoliko provincija već izdalo upozorenja zbog mogućnosti vremenskih neprilika.

 

 

(Jutarnji.hr, Hina)

(40)

Uraganski vjetrovi ‘šiju‘ obalu, snijeg zatrpao gradove, deseci tisuća bez struje: ‘Ne izlazite!‘

About The Author
-