URADITE TO, PRIJE NEGO ŠTO BUDE PREKASNO Erdogan javno progovorio o NAJVEĆOJ TAJNI Izraela – “Amerikanci će stati na njihovu stranu”

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je danas, nakon povratka iz Njemačke, da međunarodna zajednica mora provjeriti ima li Izrael nuklearno oružje – “prije nego bude prekasno”.

 

 

 

– Neophodno je provjeriti ima li Izrael nuklearno oružje prije nego što bude prekasno. Pratit ćemo ovo pitanje – rekao je predsjednik Turske.

 

 

Napomenuo je da Izrael nije potpisnik Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, pa se odredbe tog ugovora ne odnose na židovsku državu.

 

 

– Istodobno, zemlje potpisnice sporazuma mogu se obratiti Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju sa zahtjevom za stvaranjem nadzornog mehanizma. Sada ga aktiviramo. Tamo će IAEA sazvati vijeće i donijeti odluku o ovom zahtjevu. Odluku Vijeća treba poslati Vijeću sigurnosti UN-a. Možda će SAD tamo stati na stranu Izraela i staviti veto na zahtjev. Međutim, to što će se ovo pitanje dovesti na tu razinu je kolosalna situacija sama po sebi – rekao je Erdogan.

 

 

Iako nema službene potvrde, vjeruje se da država Izrael posjeduje nuklearno oružje.

 

 

Procjene zaliha kreću se između 80 i 400 nuklearnih bojevih glava, a vjeruje se da ih Izrael može isporučiti na nekoliko načina – uključujući zrakoplove, rakete koje se lansiraju s podmornica i Jericho srednje do interkontinentalne balističke rakete.

 

 

Smatra se da je prvo nuklearno oružje dovršeno krajem 1966. ili početkom 1967.; što bi Izrael učinilo šestom zemljom u svijetu koja ga je razvila.

 

 

Međutim, Izrael namjerno održava politiku dvosmislenosti, nikada službeno ne poričući niti priznajući da posjeduje nuklearno oružje, umjesto toga godinama ponavljajući da “Izrael neće biti prva zemlja koja će uvesti nuklearno oružje na Bliski istok”.

 

 

Osim toga, Izrael je razvio doktrinu protuproliferacije i preventivnih napada, uskraćujući drugim regionalnim akterima mogućnost nabave vlastitog nuklearnog oružja. Zbog toga su izraelske zračne snage 1981. i 2007. gađale iračke i sirijske nuklearne reaktore.

 

 

 

 

(Kurir.rs/Anadolu/TASS)

(713)

URADITE TO, PRIJE NEGO ŠTO BUDE PREKASNO Erdogan javno progovorio o NAJVEĆOJ TAJNI Izraela – “Amerikanci će stati na njihovu stranu”

| Slider, Vijesti |
About The Author
-