UMJESTO OLAKŠICA, POZIVANJE NA VITALNI NACIONALNI INTERES: Da li će politički lideri pronaći rješenja…

(…) kako bi se sproveli berlinski sporazumi o mobilnosti?

 

 

Sporazumi o mobilnosti, potpisani u Berlinu, važni su zato što bi omogućili građanima BiH i Zapadnog Balkana slobodno kretanje uz pomoć osobne karte, olakšice u akademskom sektoru ili razmjenu radne snage.

 

 

Zvuči primamljivo, ali ne i svim političarima u BiH. Sporazumi ne idu u paketu, konsenzusa nema, pa umjesto olakšica građanima u praksi serviraju pozivanje na vitalni nacionalni interes.

 

 

Berlinski proces je politički proces koji nas približava Evropskoj uniji, a običnom građaninu u BiH bi značio prelazak granice u zemljama regije, bez pasoša, međusobno priznavanje visokoškolskih diploma i profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologije i arhitekte. Od šest zemalja četiri su ratificirale sporazume.

 

 

Uz Crnu Goru koja mora još samo riješiti tehničke stvari, BiH je na začelju, jer konsenzusa nemamo. Najveći problem – sporazum koji se tiče slobodnog prelaska granica bez pasoša, kada je riječ o Kosovu.

 

 

ADIS MUHOVIĆ, ravnatelj Centra za politike i upravljanje BiH

 

“Sporazum o slobodi kretnaja sa ličnim kartama je doslovno kreiran da se poprave odnosi između BiH i Kosova, jer građani Kosova trenutno imaju mogućnost da putuju ili sa ličnim kartama, sa Crnom Gorom sa pasošem, ali ni za jednu drugu zemlju ne treba viza, osim za BiH”.

 

 

AIDA DAGUDA, ravnateljica Centra za promociju civilnog društva

 

“Svi znamo da je gospodin izjavo da on neće dozvoliti da se potpišu i ratificiraju sporazumi o BiH, ali mi šaljemo poruku da je to vrlo važno za kvalitet života nas koji smo odlučili da ostanemo živjeti ovdje”.

 

 

Predsjednik Republike Srpske ne odustaje od svojih stavova. Diploma za Dodika nije problem, ali jeste ulazak državljana Kosova u BiH sa ličnom kartom. Za njega taj potez bi značio formalno priznanje Kosova.

 

 

MILORAD DODIK, predsjednik Republike Srpske

 

“I mi smo obustavili tu vrstu priče, nismo dozvolili da idu lične karte, i ulazak sa ličnim karatama u BiH, time i RS. LJudi iz Prištine najčešće kada su na međunarodnoj sceni veoma loše govore o RS i to je razlog”.

 

 

Predsjedništvo BiH usvojilo je dva sporazuma iz okvira Berlinskog procesa. Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine i arhitekata i sporazum koji se odnosi na priznavanje kvalifikacija visokog obrazovanja na Zapadnom Balkanu. Uskoro bi se mogli naći i pred zatsupnicima državnog parlamenta.

 

 

MARINKO ČAVARA, predsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH

 

“Mi ubrzo očekujemo da se dostavi u paralmentarnu proceduru. Jučer smo o tome na kolegiju razgovarali. Kako nas je naš glavni tajnik informirao, u narednih nekoliko dana možemo očekivati da nam Predsjeništvo dostavi materijal koji ćemo razmatrati na prvoj mogućoj sjednici Zastupničkog doma.”

 

 

JOHANN SATTLER, šef Delegacije EU u BiH

 

“I očekujemo da će se to dogoditi prije 16. oktobra, kada je zakazan samit u Tirani. Ono što preostaje jeste pitanje sporauma o mobilnosti samo sa ličnim kartama. Moram istaći da je svih drugih pet zemalja napredovalo u ratifikaciji tog konkretnog sporazuma i preostaje da se u BIH riješi to pitanje.”

 

 

Samit Berlinskog procesa se bliži, a mjesec pred nama pokazaće mogu li politički lideri pronaći rješenja i saglasnosti kako bi i sproveli ono što smo potpisali u Berlinu.

 

 


(BHRT)

(277)

UMJESTO OLAKŠICA, POZIVANJE NA VITALNI NACIONALNI INTERES: Da li će politički lideri pronaći rješenja…

About The Author
-