Ukrajina bi uskoro mogla dobiti više od milijardu eura od…

zamrznute ruske imovine…

 

 

 

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel kazao je da je uvjeren u to da bi se odluka mogla donijeti vrlo brzo

 

 

 

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti pomoć od Evropske unije, pošto bi EU mogla koristiti prihode od zamrznute ruske imovine za pomoć u kupovini oružja, istakli su čelnici evropskih institucija.

 

 

 

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen) rekla je da bi prva milijarda mogla biti isplaćena već početkom jula.

 

 

 

Drago mi je da su čelnici podržali naš prijedlog o korištenju ekstra prihoda od zamrznute ruske imovine. Time će se osigurati finansiranje nabave vojne opreme za Ukrajinu.

 

 

 

Možemo očekivati da ćemo prikupiti oko tri milijarde eura ove godine i sličan iznos u sljedećim godinama – rekla je Fon der Lajen, pa dodala:

 

 

 

 

 

 

 Rekla sam čelnicima, ako budemo brzi u prihvatanju prijedloga Komisije, da bismo mogli prvu milijardu eura isplatiti već 1. jula.

 

 

 

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) kazao je da je uvjeren u to da bi se odluka mogla donijeti vrlo brzo.

 

 

 

Evropska komisija je predložila da se 90 posto prihoda od zamrznute imovine koristi za finansiranje kupovine oružja za Ukrajinu, a da preostalih 10 posto ide izravno u ukrajinski državni budžet.

 

(Avaz)

(31)

Ukrajina bi uskoro mogla dobiti više od milijardu eura od…

| Foto/Video, Slider, Vijesti, Zanimljivosti |
About The Author
-