“TO NIJE NI OSVETA, NI MRŽNJA, NI INAT”: Kurti poručuje da neće biti produženja roka za preregistraciju srbijanskih tablica

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar tokom boravka prošle nedjelje u Prištini zatražio da se taj rok produži za deset mjeseci. Isti zahtev je uputila i Evropska unija.

 

 

Premijer Kosova Albin Kurti je izjavio da neće biti produženja roka za preregistraciju srbijanskih tablica za oznakama kosovskih gradova na RKS tablice, koji ističe 31. oktobra.

 

 

Kurti je u izjavi medijima, nakon izlaganja na Samitu Zapadnog Balkana u Prištini, kazao da je Vlada Kosova već jednom pomjerila rok na mjesec dana za preregistraciju vozila.

 

 

On je rekao da tablice sa oznakama PR, KM i ostale koje potiču iz Miloševićevog vremena, mogu da se preregistruju na RKS tablice (Kosovo) uz sve finansijske olakšice, bez carinske takse, bez akcize i bez poreza na dodatnu vrijednost.

 

 

“Ja zato još jednom pozivam sve građane Kosova srpske nacionalnosti da ta vozila koja su sa starim tablicama preregistruju na legalne i legitimne tablice, a takvih je manje od 10.000”, kazao je Kurti.

 

 

 

 

Kosovski premijer je naglasio da to nisu mjere protiv Srba, već za Srbe u cilju da svi na Kosovu budu ravnopravni.

 

 

“To nije ni osveta, ni mržnja, ni inat, to je sprovođenje zakona, to je red i odluke Vlade koje nediskriminišu ljude na etničkoj osnovi. Naprotiv, želimo da svi budu ravnopravni u Republici”, kazao je Kurti.

 

 

 

 

Kurti je istakao da je najveći problem negativna kampanja koja stiže iz Beograda, kao i pritisak i nasilje koje je sprovedeno nad pojedinim Srbima koji su preregistrovali vozila na RKS tablice. Kurti je pomenuo i slučaj poručnika Policije Kosova sa sjevera Kosova kome je zapaljen automobil nakon što je preregistrovao svoj automobil na RKS tablice.

 

 

Kurti je kazao da, s druge strane, Vlada Kosova vodi računa da se ne ugroze mir i bezbjednost i da vrlo ozbiljno shvata sugestije svojih međunarodnih saveznika i pažljivo ih analizira. Dodao je da je u stalnom kontaktu sa komandantom KFOR-a, sa američkim ambasadorom i State Departmentom.

 

 

Posebni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za zapadni Balkan Gabriel Escobar tokom boravka prošle nedjelje u Prištini zatražio da se taj rok produži za deset mjeseci. Isti zahtjev je uputila i Evropska unija.

 

 

Vlada Kosova je na zahtjev međunarodnih saveznika prvobitno planirani rok jednom pomjerila, nakon što su 31. jula lokalni Srbi kamionima i teškom mašinerijom blokirali puteve na sjeveru Kosova.

 

(AA)

(277)

“TO NIJE NI OSVETA, NI MRŽNJA, NI INAT”: Kurti poručuje da neće biti produženja roka za preregistraciju srbijanskih tablica

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-