TAJNA OPERACIJA KAO UVOD U OPŠTI RAT: Amerika pokušava prije Rusa da uđe u prijestolnicu terorista Raku

Američka koalicija se natječe sa sirijskom vojskom ne bi li prije stigla do Rake i oslobodila je od ISIS-a.

 

Ukoliko sirijska vojska ne uspije oslobodi Raku od terorista, Sirija će biti rasparčana od strane američke koalicije koja uključuje Kurde, Turske i Saudijce, tvrdi Sputnik.

U proteklih nekoliko dana, 4. mehanička divizija 555. brigade sirijske vojske je uspjela napredovati u sjeveroistočnoj Siriji. Ona je počela kretati ka strateškom vojnom aerodromu Tabaka u provinciji Raka.

Sirijske snage su u petak ponovno ušle u provinciju Raka po prvi put od kolovoza 2014. godine. Tada je vojni aerodrom Tabaka zauzeo ISIS i pretvorio je u primarnu vojnu bazu i centar za obuku, navele su nezavisne novine Arab al Masdar.

“Pošto na putu Kanaser-itrija nema članova ISIS-a, sirijske snage mogu nastaviti napredovati duž osi Raka-Hama bez straha da će ih netko presresti”, navode novine Arab al Masdar.

Raka i brojni drugi istočni sirijski gradovi duž rijeke Eufrat su još uvijek pod kontrolom ISIS-a. I za Damask i za američku koaliciju poraz terorističke skupine u tom gradu predstavlja primarni cilj.

Međutim, ovaj cilj treba promatrati u širem kontekstu.

Ukoliko bi SAD i njihovi saveznici osvojili Raku ili Dejr Ezor u istočnoj Siriji, oni bi mogli to iskoristiti da ucjenjuju sirijsku vlast i utjecati na budućnost Sirije.

S druge strane, američka koalicija može stvoriti sunitsku državu u severoističnoj Siriji i zapadnom Iraku kao što je veleposlanik John Bolton sugerirao u studenom.

“Umjesto da se trudi da ponovo sastavi kartu koja je nastala nakon Prvog svjetskog rata, Washington bi trebala priznati novu geopolitiku. Najbolja alternativa Islamskoj državi u sjeveroistočnoj Siriji i zapadnom Iraku jeste nova, neovisna sunitska država “, rekao je Bolton.

Sličan plan je spomenuti u rujnu 2013. godine od strane američke novinarke Robin Wright, ali i 2006. godine od strane američkog umirovljenog potpukovnika Ralfa Pitersa.

Smatra se da bi Mosul mogao postati dio ove nove sunitske države koja će biti pod skrbništvom Ankare.

Postoje jasni znaci da se američka koalicija sprema na ovakav potez u sjeveroistočnoj Siriji.

Pentagon je nedavno proširio avio bazu Rmejlan u sirijskoj sjevernoj provinciji Hasaka, gdje su uočeni i američki helikopteri.

Američki ministar obrane Ashton Carter se u petak sastao sa svojim kolegom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u Bruxellesu. Carter je nakon sastanka rekao da su Ujedinjeni Arapski Emirati pristali da pošalju svoje specijalne snage u Siriju kako bi pomogli sunitskim borcima osvojiti Raku.

Ova vijest je osobito značajna zbog toga što su i Saudijci rekli da će uskoro pokrenuti kopnenu operaciju u Siriji uz podršku SAD.

Ashton Carter je sredinom siječnja izjavio i da će 101. američka vazdušna divizija biti postavljena u Iraku s ciljem savjetovanja i pomaganja iračkoj vojsci u napadu na Mosul.

Vjeruje se da će Raka biti napadnuta sa sjeveroistoka i sa jugoistoka, pri čemu će avio baza Rmejlan igrati ključnu ulogu u napadima.

Trenutni glavni cilj Damaska ​​jeste očuvati jedinstvo i suverenitet Sirije. Gubitak Rake bi označio katastrofalan gubitak naftnih polja na istoku te države.

Međutim, napredovanje američke koalicije u Siriji će pokrenuti novi val nasilja u regiji i produžiti ovaj već poduži rat.

“Kopnena operacija će obuhvatiti sve sudionike u ratu. Stoga Amerikanci i naši arapski partneri moraju dobro razmotriti da li žele stvoriti uvjete za duži rat. Oni griješe ako misle da će dobiti ovaj rat brzo, naročito u arapskom svijetu gdje se svatko bori protiv svakoga “, rekao je ruski premijer Medvedev.

 

 

 

 

Webtribune.rs

(23)

TAJNA OPERACIJA KAO UVOD U OPŠTI RAT: Amerika pokušava prije Rusa da uđe u prijestolnicu terorista Raku

| Slider, Vijesti |
About The Author
-