STIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lijek za dijabetes!?

Istraživači sa MIT-ovog David H. Koch Instituta za integrativno istraživanje kancera, u saradnji sa Harvardskim institutom za matične ćelije (HSCI) te nekoliko drugih institucija razvili su tehnologiju koja obećava skori lijek za dijabetes tipa 1.

 

 

 

Riječ je o vrlo složenom bioinžinjerskom radu kojem je suština produciranje ćelija za proizvodnju inzulina u tijelu, koje su razvijene iz matičnih ćelija. Postignuti rezultati su predstavljeni javnosti nakon osam godina predanog rada.

 

 

Da je riječ o vrlo važnom koraku naprijed, koji pokazuje da postoji mogućnost skorog prevladavanja problema u liječenju dijabetesa tipa 1 smatra i jedan od direktora u HSCI-ju Doug Melton.

 

 

Ključni pomak je u tome što se se na animalnom modelu pokazalo da bi se novi način “umetanja” ćelija u sisare mogao barem 6-8 mjeseci pokazati biokompatibilnim, bez izazivanja tzv. inflamatornog odgovora ili nekog drugog neželjenog efekta.

 

Očekuje se da bi uskoro mogla početi klinička ispitivanja.

 

 

Dijabetes tipa 1 vrlo je neugodna autoimuna bolest, u kojoj imuni sistem ubija u pankreasu beta ćelije koje proizvode inzulin. Zasad je najbolji način liječenja koji nudi medicina ubrizgavanje dnevne doze inzulina. Posljedice dijabetesa tipa 1 su u dosta slučajeva vrlo teške, znaju dovesti do sljepila, srčanih bolesti i smrti.

 

 

Očekuje se i napredak u tretmanima za nešto manje opasan dijabetes tipa 2, koji u mnogim zemljama poprima razmjere epidemije.

 

 

 

 

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: dozazdravlja/HARVARD gazette

(161)

STIŽE SPAS ZA MILIONE LJUDI: Pronađen lijek za dijabetes!?

| Porodica i zdravlje, Slider |
About The Author
-