ŠTA ĆE NA OVO REĆI MINISTAR DŽINDIĆ: Ured za reviziju BH-Gasu dao mišljenje s rezervom, nije rezerviran 21 milion dolara za tužbu Mađara…

Također, utvrđeno je da je BH-Gas na bazi važećeg ugovora nastavilo plaćati obaveze prema FGSZ jer predmetni ugovor niko nije raskinuo.

 

 

Ured za reviziju institucija u FBiH objavio je revizorski izvještaj BH-Gasa d.o.o. Sarajevo, preduzeću koje je zbog više stavki dobilo mišljenje s rezervom.

 

 

“Društvo i Energoinvest su potpisnici Dugoročnog ugovora o transportu gasa sa mađarskim transporterom „FGSZ“, sa ugovorenim transportom do kraja 2023. godine i značajnim penalima za slučaj raskida. Zbog promijenjenog pravca transporta taj ugovor se više nije mogao primjenjivati. Mađarski transporter „FGSZ“ je u rujnu 2021. godine protiv Društva, Vlade FBiH i Energoinvesta pokrenuo arbitražni spor, kojim zahtijeva plaćanje u iznosu od 21.125.000 USD. Uzimajući u obzir ugovorene penale za raskid ugovora i troškove za pokrenuti arbitražni postupak, Društvo nije rezerviralo troškove koje može očekivati u narednom razdoblju jer nije bilo u mogućnosti procijeniti ishod postupka”, navode revizori.

 

 

Ovim je potvrđeno da je mađarski transporter, a nakon prestanka plaćanja obaveza po važećem ugovoru pokrenuo arbitražni postupak za plaćanja 21.125.000 USD. Istovremeno, potvrđeno je da je Vlada FBiH 19.03.2020. godine dala saglasnost na Pismo uvjerenja kojim je Beregovo određen kao jedina tačka primopredaje ruskog gasa do 2023. godine.

 

 

“Vlada FBiH je 19. 3. 2020. godine Zaključkom dala suglasnost na tekst Pisma uvjerenja, kojim u potpunosti podržava napore privrednih društava da osiguraju sustavno i dugoročno rješenje snabdjevanja gasom pod najpovoljnijim uvjetima i navodi da će za vrijeme trajanja ugovora Beregovo ostati jedina primopredajna točka za uvoz ruskog prirodnog gasa, a transportni pravac Beregovo – Kiškundorožma – Zvornik jedini pravac snabdjevanja prirodnim gasom Federacije BiH.”

 

 

Također, utvrđeno je da je BH-Gas na bazi važećeg ugovora nastavilo plaćati obaveze prema FGSZ jer predmetni ugovor niko nije raskinuo.

 

 

„Međutim, nakon prelaska transporta prirodnog gasa na „turski tok“, prestao je transport preko Mađarske, a Društvo je i dalje slalo najave sukladno važećem ugovoru i uplaćivalo avanse za transport po profakturama „FGSZ“-a, te priznavalo troškove transporta na temelju ispostavljenih mjesečnih faktura transportera, pozivajući se na zaključene ugovore”, ističe se u reviziji.

 

 

Podsjećamo, Vlada FBiH je dozvolila Energoinvestu da nabavlja ruski plin od kompanije Gazprom preko “Turskog toka”, a istovremeno je ostao na snazi i ugovor sa FGSZ o nabavci ruskog gasa preko Mađarske.

 

 

 

 

FBiH bi ovaj spor vrlo lako mogla izgubiti zbog toga što pravac preko Ukrajine i Beregova i dalje radi i to je argument koji je na strani mađarske kompanije koja je godinama snabdijevala FBiH gasom ovim pravcem i koja je s FBiH imala važeći ugovor do kraja naredne godine.

 

 

Resorni ministar Nermin Džindić je prelazak na “Turski tok” pravdao nižom cijenom gasom, ali to se nikad nije dogodilo, a u međuvremenu promijenio je priču govoreći da će gas od Nove godine poskupjeti i to znatno.

 

(SB)

(144)

ŠTA ĆE NA OVO REĆI MINISTAR DŽINDIĆ: Ured za reviziju BH-Gasu dao mišljenje s rezervom, nije rezerviran 21 milion dolara za tužbu Mađara…

About The Author
-