ŠOKANTAN ISTUP DRAGANA ČOVIĆA: “Trojka bez HDZ-a ništa ne bi uradila. Odnos Amerikanaca prema SDA se može promijeniti PREKO NOĆI. Ambasadoru Murphyju…!”

“Poštujem Murphyja, on ima svoj stav, a ja imam odgovornost prema hrvatskom narodu”, Rekao je Čović.

 

 

 

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kritikovao je večeras partnere iz Trojke jer samo retorički podržavaju ideju da ‘Bošnjaci ne biraju Hrvatima člana Predsjedništva BiH’.

 

 

 

On je kazao kako nema izuzetaka u bošnjačkoj politici koji bi potpisao “legitimnost Hrvata u BiH”.

 

 

 

“Bez izuzetka. Mi sad imamo situaciju gdje se retorički kaže da to nije uredu, ali kad im kažete hajmo to staviti na papir, onda neće”, rekao je Čović.

 

 

 

On je podsjetio da je sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem potpisao Mostarski sporazum gdje je navedeno ‘legitimno predstavljanje’, ali kada ga je trebalo prenijeti na više nivoe do toga nije došlo.

 

 

 

“Još se hvalio s tim”, rekao je u očaju Čović.

 

 

On je komentirao i kapacitete Trojke da se odupre pritisku SDA i DF-a, pa i međunarodne zajednice.

 

 

 

Voditelj je komentirao da Amerikanci sad podržavaju Trojku i da ne žele Bakira Izetbegovića, a Čović je kazao sljedeće:

 

 

 

“Kratkoročno gledano možda ste upravu oko Trojke. Velikima iz vana odgovara da mogu birati između nekoga. Njima treba opozicija među Hrvatima. To danas postoji kod Bošnjaka i kod Srba. Kazali ste da oni ne žele SDA. To nije tačno, uz malo galame iz Turske koja nešto znači na području Gaze i Izraela, to se promijeni preko noći. Preko noći”, naveo je Čović.

 

 

Onda je povukao paralelu sa strankama s hrvatskim predznakom koje su se pojavljivale pa čak i ulazile u vlast pa nestale.

 

 

 

“Gdje su danas Lijanovići, Budimiri… Napravili mu aferu, pretresli kabinet našli neki novac i gotovo”, naveo je Čović prebacujući odgovor sa sebe.

 

 

 

Onda je kazao kako je zbog atmosfere teško očekivati da se provede izmjena Izborenog zakona.

 

 

 

“Dogovorimo jedno, pa se kaže ‘znate ono što smo potpisali nećemo potpisati’, preslušamo snimak i pitamo hoćemo li potpisati? Nećemo. To vam je kad za stolom nemate aktere koji do kraja mogu provoditi odluke bez utjecaja s vana”, istakao je Čović.

 

 

 

“Da ne uspijemo u dva dana dobiti ono što trebamo dobiti, politička scena koju sad imamo je gotova, ona je završena, više te pozicije nema. I zbog toga bi mi bilo drago da ovo završimo, da damo šansu Trojki, jer se ipak dosta toga uradilo”, naveo je Čović.

 

 

 

Dodao je da su u Trojki svjesni da ništa bez HDZ-a ne bi uradili.

 

 

“Oni bez nas ne bi ništa uradili, u Vladi FBiH bez naših šest ministara i u Vijeću ministara, pa da nema Krišto, ništa ne bi uradili. To je stalno slalom neki. Pokušavam im biti partner. Ja im do sada ništa nisam rekao i obećao, a da to nisam ispunio”, rekao je Čović.

 

 

 

Onda je komentirao i ambasadora SAD Michaela Murphya koji ga žestoko kritizira zbog pitanje južne plinske interkonekcije.

 

 

 

Čović je napravio paralelu sa bivšim ambasadorom SAD Thomasom Millerom koji je od njega 2000. godine tražio da odstupi sa čela HDZ-a ili će nestati s političe scene. Čović ga nije poslušao, Miller je otišao i kasnije ga navodno tražio zbog nekih privatnih poslova.

 

 

 

On je naveo da neće odustati od toga da se formira novo preduzeće u Mostaru i da neće pristati da BH Gas vodi taj projekt.

 

 

“Poštujem Murphyja, on ima svoj stav, a ja imam odgovornost prema hrvatskom narodu”, naveo je on.

 

 

 

“Sankcijama prijete. One su realne, ali nisu odgovorne. Ja sam govorio o bijeloj listi. Čemu onda demokratija? O tome ne razmišljam, da sam možda u 30-tim godinama možda bi i drugačije razmišljao”, istakao je Čović.

 

 

Pogledajte video:

 

 

 

 

(SB)

(149)

ŠOKANTAN ISTUP DRAGANA ČOVIĆA: “Trojka bez HDZ-a ništa ne bi uradila. Odnos Amerikanaca prema SDA se može promijeniti PREKO NOĆI. Ambasadoru Murphyju…!”

About The Author
-