Snishodljivi Izetbegović ponovo se bacio na koljena pred Dodikom: Kad god hoćeš i možeš, samo zovi, ja ću dotrčati…

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović po ko zna koji put pokazao je političku nedosljednost i snishodljivost spram svog koalicionog partnera Milorada Dodika.

 

 

Lider SDA bacio se na koljena i poručio kako će dotrčati čim Milorad Dodik nađe vremena da ga primi, piše PRESS.

 

 

“Spreman sam se naći jedan na jedan sa Dodikom. Mogu se još uvijek stvari zaustaviti, ali i po pitanju deblokade. Možemo izaći lagano iz ove situacije. Kada budem u Banjoj Luci neću imati vremena, ali može se to desiti u danima koji su pred nama ili kada Dodik bude imao vremena”, kazao je danas Bakir Izetbegović.

 

 

 

 

Ova izjava ne bi bila sporna da Izetbegović samo dva dana ranije nije uvjeravao bosanskohercegovačku javnost kako ne misli pristati na ucjene Milorada Dodika, a koji je tražio da na sastanku s Bakirom Izetbegovićem ne prisustvuju stranci. Tvrdio je, dva dana prije, Bakir Izetbegović kako će sa svojim koalicionim partnerom sjesti tek kada se odblokira rad državnih institucija.

 

 

“Trebali bi biti prisutni medijatori, evropski prijatelji. Dodik mi je rekao da je raspoložen za satanak bez stranaca, a to sam dobio. On je napravio situaciju koju je napravio, a sada očekuje sastanak. Utroje nećemo sjedati. Ako se ukloni blokada države, tada ćemo sjesti, i ako se usvoji budžet”, naglasio je prije dva dana Izetbegović.

 

 

Više puta je ponovio da neće pregovarati pod ultimatumima te da pregovori o ključnim pitanjima u Bosni i Hercegovini nisu mogući bez učešća Ureda visokog predstavnika (OHR).

 

 

 

 

 

Totalni zaokret u ponašanju Bakira Izetbegović ne iznenađuje nikoga ko prati dezorijentirani rad predsjednika SDA. Izetbegović je poznat kao nepouzdana osoba čiji su stavovi u najvećoj mjeri ovisni o interesima uskog kruga ljudi kojim je okružen.

 

 

Zanimljiv je pristup lidera SDA i spram predsjednika DF-a Željka Komšića, a čija je stranka također dio parlamentarne većine zajedno sa SDA, HDZ-om i SNSD-om. Izetbegović je u potpunosti gurnuo Komšića u stranu jer o državnim pitanjima Izetbegović pregovara s Draganom Čovićem i Miloradom Dodikom dok Komšić nije ni pozvan da uzme učešće u sastancima.

 

 

 

 

Prirodnije bi bilo da Izetbegović pregovara s Čovićem, s obzirom na to da su obojica članovi Kolegija Doma naroda PS BiH, a da pregovore s Dodikom vode Željko Komšić i Šefik Džaferović jer su sva trojica članovi Predsjedništva BiH. Komšić je prema svim procjenama tu da šuti, isporučuje nekoliko ruku u Predstavničkom domu PS BiH i sluša šta mu kaže šef Bakir Izetbegović.

 

 

No vratimo se nedosljednosti predsjednika SDA. Snishodljivost Bakira Izetbegovića prema Miloradu Dodiku duboko košta i koštat će državu Bosnu i Hercegovinu. Treba li uopšte podsjećati da je Bakir Izetbegović dao SNSD-u kontrolni mehanizam za blokadu državnih institucija? Nije Dodik sam, već uz pomoć Izetbegovića, osigurao SNSD-u četiri delegata u Domu naroda PS BiH.

 

 

 

 

Izetbegović je čovjek koji je tvrdio da se Vijeće ministara BiH neće formirati prije Vlade FBiH. Naravno i to obećanje je pogazio. Protjerao je iz Vijeća ministara BiH Mirka Šarovića, Igora Crnadka i Dragana Mektića da bi Dodikovom SNSD-u dao tri ministarska mjesta i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

 

Ako najavljeni sastanak Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika ne urodi plodom lider SDA vjerovatno će u sve pokušati uplesti opoziciju i podijeliti odgovornost za isključivo lični neuspjeh. Kao što je uradio s Draganom Čovićem i neusvajanjem Izbornoga zakona BiH.

 

(PRESS)

Snishodljivi Izetbegović ponovo se bacio na koljena pred Dodikom: Kad god hoćeš i možeš, samo zovi, ja ću dotrčati…

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-