Šešelj: Dobrovoljce SRS-a nikada nismo slali u Višegrad

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj večeras gostuje u emisiji Pressing na N1 gdje govori o najavljenoj presudi Haškog tribunala 31. marta.

Neću otići u Hag. Ja nisam ni pozvan, pozvana je vlada Srbije. Nisam ni tražio da me puste, neću da se vraćam“, kazao je Šešelj o pozivu Haškog tribunala.

Kazao je da je imao egzaktne dokaze da se Tužilaštvo u Haškom tribunalu služi nezakonitim radnjama kada je riječ o svjedocima u njegovom slučaju.

Dva osnovna djela za koje meni sude su ratni zločin i zločin protiv čovječnosti. Statut tribunala poznaje četiri teška krivična djela, a meni se sudi za dva“.

Također, Šešelj je kazao da dobrovoljci SRS-a nisu učestvovali u zločinima koji im se pripisuju.

U slučaju Štrpci nijedan dobrovoljac SRS nije učestvovao. UDBA nas je pokušala umiješati. Nikada dobrovoljce nismo slali u Višegrad. Do 94. se nisam viđao u Višegradu sa Milanom Lukićem“.

Nikada nisam pucao na Sarajevo, ali sam pucao na linijama fronta. Čak sam s Grbavice pucao na brdo iznad gdje su bili rovovi“, kazao je Šešelj.

Inače, suđenje Šešelju je počelo 27. novembra 2006. godine, a ubrzo nakon toga postupak je privremeno prekinut iz razloga povezanih sa Šešeljevim zdravstvenim stanjem. Suđenje je ponovo počelo 7. novembra 2007. i Tužilaštvo je završilo izvođenje svojih dokaza 13. januara 2010.

Pretresno veće je 4. maja 2011. izdalo usmenu odluku po zahtjevu podnijetom u skladu s pravilom 98bis Pravilnika o postupku i dokazima Međunarodnog suda kojom je odbacilo Šešeljev zahtjev za izricanje oslobađajuće presude.

(19)

Šešelj: Dobrovoljce SRS-a nikada nismo slali u Višegrad

| Slider, Vijesti |
About The Author
-