PUTIN LJUT NA BOSNU, CRNU GORU I MAKEDONIJU: Rusija će napraviti žestok belaj na Balkanu zbog ovog…

Crna Gora dobila je zvaničan poziv za pristupanje NATO savezu.

 

 

Članstvo Crne Gore znači stabilniji region, ali je i poruka BiH, Makedoniji i Gruziji da su vrata NATO-a otvorena i za ove tri države. BiH bi, kazao je generalni sekretar NATO-a, trebala biti prva naredna nova članica ove alijanse.

 

 

Poziv NATO-a Crnoj Gori može se posmatrati kao ohrabrenje i snažna poruka BiH, da je NATO spreman za dalje širenje onog momenta kada naša zemlja ispuni potrebne uslove, ističu stručnjaci.

 

 

“Poziv Crnoj Gori ujedno je i poruka regionu da politika otvorenih vrata Sjevernoatlantskog saveza, NATO saveza je politika koja je još uvijek na snazi i sa punim pravom možemo očekivati i vjerovati da će se ta politika aplicirati i na ostale zemlje Zapadnog Balkana”, istakao je zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić.

 

 

Poziv Crnoj Gori rezultat je provedenih reformi te države, i nije bilo govora ni o kakvim političkim kalkulacijama. To je potvrdio i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

 

 

“BiH, Gruzija i Makedonija također napreduju prema članstvu u NATO-u. Ostajemo posvećeni aspiracijama za članstvo ovih zemalja i učinit ćemo sve da im pomognemo i ohrabrimo da nastave putem reformi”, poručio je Stoltenberg.

 

 

Uslov na kojem je naša zemlja zapela je knjiženje neperspektivne vojne imovine, ali Brkić naglašava da je trećina vojnih lokacija uknjiženja, a da je druga trećina u procesu knjiženja.

 

 

“Vjerujem da ćemo do samita NATO-a, koji će biti u Varšavi u šestom mjesecu naredne godine ispuniti veliki dio tih uvjeta i kredibilno započeti akcijski plan za članstvo BiH u NATO-u”, poručio je Brkić.

 

Ističe kako je BiH ispunila uslov vidljivosti naših vojnika u NATO misijama u svijetu, te da su iz NATO-a više puta pohvalili rad naših vojnika u misijama širom svijeta.

 

 

 

 

 

 

 

Tehnička obrada: cikportal.com (CIK.ba)

Piše: TV1

(47)

PUTIN LJUT NA BOSNU, CRNU GORU I MAKEDONIJU: Rusija će napraviti žestok belaj na Balkanu zbog ovog…

| Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-