PROFESOR BOBAN BATRIĆEVIĆ: “Ako iskreno saośeća sa žrtvama Holokausta, Mandić će se odreći…”

četničkog vojvodstva”

 

 

“Vojvodo, skidaj kokardu.”

 

 

Piše: Boban BATRIĆEVIĆ

 

Europeizirani, našminkani i nacionalističko utihnuti Andrija Mandić, bivši srpski dobrovoljac, ratnik protiv zapadnog imperijalizma, negator genocida u Srebrenici i promoter lika i djela Ratka Mladića, juče je na svom X profilu podśetio na žrtve “Kristalne noći” i dotakao teme Holokausta.

 

 

Za nekog ko je 2007. godine uveden u čin četničkog vojvode, radi se o vrlo hrabroj izjavi.

 

 

Naime, koliko je poznato iz istoriografskih istraživanja, prije svega onih koje je sproveo češki balkanolog František Šistek, četnički pokret u Crnoj Gori pomagao je Njemcima prilikom zarobljavanja Jevreja na crnogorskome prostoru.

 

 

I svjedočenja preživjelih iz Drugoga svjetskoga rata potvrđuju kolaboraciju četnika u zloglasnoj februarskoj Gestapovoj akciji (1944) pronalaženja sakrivenih Jevreja i njihove likvidacije. Još ranije, iz istraživanja Jaše Romana, znamo da su četnici strijeljali pripadnike jevrejskoga naroda koji su bili aktivni borci partizanskoga pokreta.

 

 

Ivo Goldstein je odlično zapazio karakter četničkog pokreta rekavši da o njegovom antinacifašizmu najbolje svjedoči činjenica što u četničkim jedinicama nije zabilježen nijedan borac ili borkinja iz reda Jevreja. Istraživanja iz oblasti antisemitizma pokazala su da je četnički pokret bio i antisemitiski.

 

 

Zato, ako zbilja saoseća sa žrtvama Holokausta, ako zbilja ima pijetet prema žrtvama “Kristalne noći”, Andrija Mandić bi se morao odreći četničkog vojvodstva. Tada bi njegovo sećanje na žrtve “Kristalne noći” i Holokausta imalo smisla.

 

 

 

 

Ovako, radi se o klasičnoj zlouporebi žrtava.

 

 

Vojvodo, skidaj kokardu.

 

 

PROFESOR BATRIĆEVIĆ UOČI CETINJSKOG FORUMA: 'Milatović ne smije zucnuti na  otvoreno miješanje Vučića i Dodika u unutrašnju politiku Crne Gore' |  Slobodna Bosna

 

(Antena M)

(105)

PROFESOR BOBAN BATRIĆEVIĆ: “Ako iskreno saośeća sa žrtvama Holokausta, Mandić će se odreći…”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-