PROCURILO IZ DIPLOMATSKIH IZVORA: Ambasade četiri zemlje pripremile dva plana za Dodika, Čovića i Izetbegovića…

Ambasadori zemalja SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije ponudili su prošle sedmice liderima stranaka, koje su potpisale sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH (SNSD, HDZ i SDA), dvije varijante kako da prevaziđu problem oko slanja ANP-a u Brisel, koji je glavna kočnica formiranju vlasti na nivou BiH – saznaje Insajder iz dobro obaviještenih diplomatskih izvora,

 

 

Prva varijanta, kažu izvori, podrazumijeva slanje ANP-a pod izmijenjenim imenom, gdje bi se iz Godišnjeg nacionalnog programa brisala riječ nacionalni, ali bi njegovim slanjem svakako počela aktivacija MAP-a, što Dodik ne želi da prihvati.

 

– On ne želi prihvatiti nikakvu verziju ANP-a, kažu izvori i dodaju da su ambasade zato pripremile i drugu varijantu.

 

U drugoj varijanti se pitanje ANP-a odlaže na period do pet godina, ali uz uslov da Dodik nastavi saradnju sa NATO paktom na postojećem nivou i da se obaveže da će poštovati odluke koje je BiH donijela prema NATO-u 2009. godine.

 

Ipak, ni ta varijanta nema velike šanse da zaživi, jer u vrhu SDA nisu spremni ni po koju cijenu da pristanu na to – tvrde izvori Insajdera bliski SDA.

 

 

Uprkos tome, predstavnici SNSD-a, HDZ-a i SDA sada ponovo pregovaraju oko te dvije varijante pokušavajući da nađu kompromisno rješnje i napokon formiraju Vijeće ministara.

 

Inače, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je jučer, po ko zna koji put, izjavio da bez ANP-a neće biti ni imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, dok je lider HDZ-a Dragan Čović najavio novi sastanak sa SDA, ali i s drugim političkim partijama i rekao da razgovori koji se vode posljednjih dana ukazuju da će biti nađen kompromis da profunkcionira Vijeće ministara.

 

(1642)

PROCURILO IZ DIPLOMATSKIH IZVORA: Ambasade četiri zemlje pripremile dva plana za Dodika, Čovića i Izetbegovića…

| Bosna i Hercegovina, Foto/Video, Slider, Vijesti |
About The Author
-