Priča o ulaganju Trumpovog zeta u Beograd prerasta u skandal: Vučić bi mogao utjecati na Trumpa tako što će bogatiti njegovu porodicu

Plan Jareda Kushnera i njegovih poslovnih partnera da preurede atraktivnu lokaciju u glavnom gradu Srbije, Beogradu, odražava interes Donalda Trumpa prije deset godina za postizanjem dogovora za to mjesto i sličan prijedlog koji je tokom njegova mandata u Bijeloj kući gurao pomoćnik koji sada radi s Kushnerom.

 

 

 

Zaključak je to istraživačkog članka New York Timesa koji se već drugi put bavi najavljenim poslovima Trumpovog zeta u Srbiji.

 

 

 

Njihov članak prenosimo u cijelosti:

 

 

Privremeni sporazum između Kushnerovog tima i srbijanske vlade donio bi 99-godišnji zakup investicijskoj kompmaniji Kushnera, bez naknade, i pravo izgradnje luksuznog hotela i kompleksa apartmana te muzeja na mjestu bivšeg sjedišta jugoslavenskog Ministarstva odbrane u Beogradu, koje je NATO bombardirao 1999. godine. Nacrt sporazuma dao je The New York Timesu jedan srpski dužnosnik.

 

 

 

Godine 2013., dvije godine prije nego što se počeo kandidirati za predsjednika, Trump — punac Kushnera — rekao je visokom dužnosniku srpske vlade da na tom mjestu želi izgraditi luksuzni hotel. Saradnici Trumpove organizacije otputovali su u Beograd kako bi pregledali lokaciju. Projekt se nije pokrenuo prije izbora Trumpa 2016., a nakon prisege on je obećao da neće sklapati nikakve nove inozemne poslove.

 

 

 

Ali razvijanje priče ponovno bi privuklo zanimanje kruga oko Trumpa.

 

 

 

 

 

 

Richard Grenell, kojeg je Trump imenovao kao posebnog izaslanika za Balkan, gurao je povezani plan tokom Trumpove administracije da Srbija i Sjedinjene Države zajednički rade na obnovi lokacije Ministarstva odbrane. Zalagao se za korištenje američkih ulaganja za transformaciju lokacije u Beogradu dok je još bio u službenoj funkciji američkog diplomata 2020. godine, prema transkriptima i snimci izjava izrečenih tokom nekoliko vladinih konferencija za novinare.

 

 

 

Kushner je rekao u intervjuu u nedjelju da nikada nije razgovarao o projektu u Beogradu s Trumpom i da nije bio upoznat s prethodnim interesom svog punca za ponovni razvoj lokacije.

 

 

 

“Nisam imao pojma da je moj punac bio zainteresiran za tu regiju i sumnjam da je on uopće upoznat s ovim dogovorom na kojem radimo”, rekao je Kushner.

 

 

 

Predstavnici Trumpa nisu odgovorili na višestruke zahtjeve za komentarom ni o trenutnom nastojanju Kushnera ni o prethodnom interesu Trumpa za razvoj događaja u Beogradu.

 

 

 

Grenell je rekao da ni on nije znao za interes Trumpa za mjesto prije njegovog predsjedništva. Ali on sada radi s Kushnerom na novom razvojnom ugovoru i, prema riječima Kushnera, bio je glavna snaga koja ga je natjerala da razmotri ulaganje u Beograd.

 

 

 

U svojoj ulozi posebnog izaslanika tokom posljednje dvije godine Trumpove administracije, Grenell je pomogao u poticanju pregovora o privrednom pomirenju između Srbije i Kosova, dviju susjednih nacija koje su imale napete odnose od kraja rata u Bosni 1995. godine.

 

 

 

Veza između uloge Grenella u nastojanju da se obnovi lokacija u Beogradu dok je bio u vladi i izvan nje i sadašnjeg privremenog pristanka Kushnera da provede prijedlog radi osobnog profita postavlja nova pitanja o sukobu interesa između njihovih javnih i privatnih uloga dok Trump ponovno traži mjesto predsjednika, a strane vlade ga pomno promatraju.

 

 

 

Kushner je potvrdio u petak da njegova investicijska kompanija radi na poslu u Srbiji, kao i na projektima luksuznih nekretnina u Albaniji, te da očekuje da će uskoro finalizirati dogovore.

 

 

 

Preklapanje između službenih radnji koje su Kushner i Grenell poduzeli dok su služili u vladi i poslovnih dogovora koje provode u regijama u kojima su služili nosi odjeke dogovora koje su sklopili bivši ministar finansija Steven Mnuchin i Kushner na Bliskom istoku nakon odlaska s dužnosti.

 

 

 

Mnuchin i Kushner, koji su obojica bili aktivni u bliskoistočnoj diplomatiji, osnovali su investicijske kompanije nakon što su napustili Trumpovu administraciju koja je potom osigurala milijarde dolara od saudijske vlade i stotine miliona dolara od drugih bliskoistočnih nacija.

 

 

 

Kathleen Clark, profesorica prava na Univerzitetu Washington u St. Louisu, koja se specijalizirala za etiku vlade, rekla je da bi Kushnerov projekt u Srbiji stvorio sukob interesa ako bi Trump bio ponovno izabran, čak i ako se ne radi o nekom dugotrajnom pokušaju porodice kako bi dobili pristup atraktivnim lokacijama i projektu.

 

 

 

“Zabrinutost je da bi srpska vlada mogla pokušati utjecati na budućeg predsjednika Trumpa obogaćujući predsjednikovu porodicu”, rekla je. “Vanjska politika prema Srbiji trebala bi biti pod utjecajem onoga što je u interesu Sjedinjenih Država, a ne bilo kakvih finansijskih usluga koje dolaze od srpske vlade.”

 

 

 

Prijedlog Grenella 2020. da se ponovno razmotri izgradnja na mjestu bombardiranog bivšeg vojnog štaba uslijedio je, prema službenicima srbijanske vlade, odmah nakon što je Trump ugostio Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, u Bijeloj kući. Tokom tog posjeta, Vučić je pohvalio napredak koji je Grenell postigao u normalizaciji privrednih odnosa između Srbije i Kosova.

 

 

 

Trump je također pohvalio Grenella na ceremoniji, gdje je Grenell opisao napredak između dviju strana kao jasan rezultat Trumpovog predsjedništva i rezultat koji bi mogao dovesti do političkog proboja. Kushner je u to vrijeme bio viši savjetnik Bijele kuće Trumpa.

 

 

 

“Od samog početka, ono što je predsjednik Trump rekao je: Dajmo im malo okusa Trumpove ekonomije”, rekao je Grenell, prema transkriptu događaja. “Pokažimo im kako razviti ekonomiju, kako uzeti industrije i razviti ih.”

 

 

 

Tokom 2018. i 2019., dok je služio kao ambasador u Njemačkoj u Trumpovoj administraciji, Grenell, koji je rekao osobama od povjerenja da želi biti državni sekretar u drugom Trumpovom mandatu, nastojao je proširiti svoj portfelj i ostvariti značajne pobjede za njegovog šefa. Svojim jetkim stilom diplomatije otuđio je najviše dužnosnike u njemačkoj vladi, ali je počeo njegovati druge odnose diljem Evrope, uključujući i s Vučićem.

 

 

 

Dok je još bio ambasador u Njemačkoj, Grenell je predložio Trumpu ideju da ga imenuje za posrednika u dugotrajnom sukobu između Srbije i Kosova, rekla su dva bivša dužnosnika Trumpove administracije.

 

 

 

Prije dvadeset pet godina, snage NATO-a predvođene SAD vojno su intervenirale kako bi zaštitile muslimane na Kosovu od etničkog čišćenja od strane srpske vlade. Glavni štab bivše jugoslavenske vojske u središtu Beograda, iako u to vrijeme uglavnom neiskorišten, bio je jedna meta. Mjesto od tada stoji u svom oštećenom stanju i Srbi ga vide kao simbol svoje patnje tokom NATO napada.

 

 

 

Kosovo je 2008. godine jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije, koja službeno ne priznaje Kosovo kao suverenu državu.

 

 

 

U oktobru 2019. Trump je imenovao Grenella svojim “posebnim predsjedničkim izaslanikom za mirovne pregovore Srbije i Kosova”.

 

 

 

State Department je već imao tim koji je radio na ovim pitanjima, a Grenell je imao relativno malo iskustva na Balkanu.

 

 

 

Među evropskim diplomatima se smatralo da Grenell favorizira srpsku stranu u pregovorima, a u Beogradu je bio toplo primljen. Izvršio je golem pritisak na premijera Kosova Albina Kurtija da ukine carine na srpske proizvode, a istaknuti Trumpovi saveznici počeli su javno pozivati ​​na povlačenje američkih mirovnih snaga s Kosova. Grenell je imao jednog važnog saveznika na Kosovu: tadašnjeg predsjednika Hashima Thacija, koji je kasnije optužen za ratne zločine.

 

 

 

 

 

 

Grenell je odbacio svaku sugestiju da je imao favorite. Rekao je da je naposljetku počašćen od čelnika obiju nacija — Vučića u Srbiji i Thacija na Kosovu — za njegovu ulogu u pomaganju u postizanju sporazuma o ekonomskoj normalizaciji.

 

 

 

No priznao je da je posebno napredovao pod Trumpom u jačanju privrednih veza između Sjedinjenih Država i Srbije.

 

 

 

“Izgradio sam puno ljubavi za unapređenje srpsko-američkih odnosa”, rekao je Grenell u intervjuu za The Times u nedjelju.

 

 

 

Tokom vremena dok je bio izaslanik na Balkanu, Grenell je razvio prijateljstva s najvišim srbijanskim dužnosnicima, uključujući Vučića i Sinišu Malog, srbijanskog ministra finansija, za kojeg su dužnosnici u Beogradu rekli da je igrao ulogu u provizornom odobravanju ugovora s hotelom Kushner. Mali nije odgovorio na zahtjeve za komentar.

 

 

 

Grenell objavio je na svojoj Instagram stranici video njega i Malog kako pjevaju 2021. godine u prepunom beogradskom klubu okruženi drugima koji plešu uz pulsirajuću glazbu, držeći u rukama prskalice i baklje.

 

 

 

 

 

 

Grenell se vratio u Srbiju i susjednu Albaniju nedugo nakon što je Trump napustio Bijelu kuću kako bi počeo gurati razvojne projekte koje je u međuvremenu usvojila kompanija Kushnera, uključujući ugovor s Beogradom.

 

 

 

Nacrt sporazuma koji je The Timesu dao dužnosnik srbijanske vlade također precizira mogućnost službenog besplatnog prijenosa vlasništva nad imovinom na partnerstvo Kushnera,nakon izgradnje hotelskog kompleksa i luksuznih stambenih jedinica.

 

 

 

Kushner u intervjuu nije osporio vjerodostojnost dokumenta do kojeg je došao The Times. Rekao je da su se strane okvirno dogovorile da Vladi Srbije daju 22 posto dobiti ostvarene projektom vrijednim oko 500 miliona dolara.

 

 

 

Kompanija Kushnera, Affinity Partners, rekla je u izjavi da će lokacija u Beogradu biti “pretvorena u luksuzni hotel svjetske klase”, ali da će također uključivati ​​muzej i spomenik koji su dizajnirali srpski arhitekti, kako bi se odala počast važnosti lokacije u novijoj srpskoj historiji.

 

 

 

Kushner je rekao da ga je Grenell ohrabrio da nastavi s projektom.

 

 

 

“Ric je veliki zagovornik ulaganja na Balkanu i pokušava me natjerati da uložim u ovaj projekt otkako sam pokrenuo svoj fond”, rekao je Kushner, napominjući da će američka firma obnoviti lokaciju koju je NATO bombardirao.

 

 

 

Predstavnici Vlade Srbije nisu odmah odgovorili na pitanja i višestruke molbe za komentar.

 

 

 

Danijela Nestorović, opoziciona zastupnica u srpskom parlamentu, i drugi zastupnici njezine stranke osudili su predloženi Kushnerov dogovor u izjavi za The Times, ističući da je nekoliko ljudi ubijeno, a 40 ranjeno tokom razdoblja NATO napada kada je pogođena zgrada.

 

 

 

“Zgrada Glavnog stožera za nas je spomenik”, rekla je u izjavi, govoreći o bombardiranom vojnom stožeru. “To izaziva duboke, skrivene emocije kod žrtava NATO bombardiranja. Graditi tamo hotel — to bi bilo ruglo za građane Srbije.

 

 

 

Grenell je u intervjuu rekao da Kushnerov dogovor predstavlja priliku da se “simbol prethodnog sukoba pretvori u most prijateljstva i obnove”, te da “simbolizira ogroman napredak koji je postignut u zacjeljivanju rana od prošlost.”

 

 

 

Godine 2020., kada je Grenell natjerao srbijanske dužnosnike da razmotre saradnju s američkim investitorima na ponovnom razvoju beogradske lokacije, Ivica Dačić, koji je tada bio ministar vanjskih poslova u srbijanskoj vladi, prisjetio se svog posjeta Trump Toweru u New Yorku. Yorku 2013. Tada je Trump prvi put razgovarao o projektu hotela na mjestu bivšeg stožera obrane.

 

 

 

“Mislim da nije zaboravio tu želju”, rekao je Dačić na konferenciji za novinare 2020., misleći na Trumpa.

 

 

 

Predloženi projekt u Srbiji samo je jedan od tri posla koje Kushner i Grenell pokušavaju razviti na Balkanu.

 

 

 

Kushner rekao je u petak da konačni ugovori nisu potpisani, ali da su pregovori daleko i da se nada da će biti finalizirani. Osporio je svaku sugestiju da njegova kompanija ima poseban tretman.

 

 

 

Također je rekao da zna koliko je njegov položaj visok – oženjen je starijom kćeri Trumpa, Ivankom, i igrao je istaknutu ulogu u Trumpovoj Bijeloj kući – pa nije imao izbora nego paziti da djeluje u okviru zakona i etičke granice.

 

 

 

“Sve mora biti u potpunosti izvan granica”, rekao je.

 

(Raport)

(125)

Priča o ulaganju Trumpovog zeta u Beograd prerasta u skandal: Vučić bi mogao utjecati na Trumpa tako što će bogatiti njegovu porodicu

About The Author
-