Poruka iz Berlina: Rasporediti NATO trupe u Brčkom i preuzeti kontrolu nad nebom, to će spriječiti otcjepljenje

Najnoviji istupi i potezi Milorada Dodika pokazali uzbunili su sve u Evropskoj uniji.

 

 

Tako su ambasade najvažnijih evropskih država i SAD ekspresno izdale saopćenje da se zalažu za jednistvenu, cjelovitu BiH i da nema govora o secesiji i osamostaljenju RS.

 

 

Reagovalo je i Vijeće za politiku demokratizacije (DPC) koje se danas oglasilo na svom Twitter nalogu povodom posljednjih izjava liders SNSD Milorada Dodika.

 

 

DPC kaže kako je jasno da sankcije nisu zaustavile Dodik.

 

 

-Jasno je da same sankcije nisu zaustavile Dodika. Sposobnost NATO i EU nikad nije pod upitnikom, ali hoće. Godine mirovanja, trenutni prioriteti u BiH, na Balkanu, i na globalnom nivou, su je dovele u pitanje, navode oni.

 

 

 

 

Vijeće za politiku demokratizacije smatra kako bi EU i NATO trebali dobiti pojačanja iz drugih zemalja, koja bi bila jasan znak da će sigurnost građana BiH, kao i suverentitet odnosno integritet zemlje biti zaštićen.

 

 

-Ne može se naglasiti dovoljno jako kako je sprječavanje ovog predviđenog izazova kavog je danas postavio Dodik trebalo biti međunarodni prioritet, dok su oni jurili skoro nemoguće s izbornom reformom kao odgovor na zajedničku ucjenu Dragana Čovića i Dodika. Same izjave već odavno nisu dovoljne. Potrebno je djelovanje uz brzo ulaganje snaga NATO i zemalja članica EU, kako bi se pokazala odlučnost u obrani unutrašnje sigurnosti i integriteta BiH. Ovo nije samo moralna već i pravna obaveza koju su preuzele EU i Alijansa, kažu iz DPC-a.

 

 

 

 

DPC smatra kako je Brčko distrikt ključna geografska tačka koja će spriječiti otcjepljenje te pozivaju EU i NATO da tamo rasporede svoje snage. Vijeće za politiku demokratizacije je pozvalo NATO saveznike da u tom cilju preuzme kontrolu nad nebom u BIH kako bi odvratili “Dodikove prijatelje” da mu pomognu.

 

 

Autor: Raport.ba

Poruka iz Berlina: Rasporediti NATO trupe u Brčkom i preuzeti kontrolu nad nebom, to će spriječiti otcjepljenje

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-