Policija objavila hronologiju masakra na Cetinju. ‘Vuk mi je rekao: ‘Ubio sam više osoba, teško sam ranjen, mislim da neću preživjeti’

Uprava policije Cetinje saopštila je šta se hronološki dešavalo na Cetinju kada je Vuk Borilović počinio nezapamćeni masakr.

 

 

Policija je navela da je dežurna služba Odjeljenja bezbjednosti Cetinje u 15.30 obaviještena od strane više građana da je došlo do upotrebe vatrenog oružja u naselju Medovina.

 

“Takođe, na osnovu do sada sprovedenih izviđajnih radnji, uključujući i izjave, odnosno prikupljena obavještenja proizilazi da je oko 15.30 časova V.B. (34) obavio telefonski razgovor sa drugim licem, čiji identitet za sada, iz razloga zaštite oštećenih i svjedoka, nećemo saopštavati, a u kojem je, između ostalog, saopštio da je u svojoj kući lišio života porodicu koja je kod njega stanovala, odnosno dvoje maloljetne djece. Ovom razgovoru je prethodio još jedan razgovor o čijoj sadržini i identitetu osoba se za sada, iz istih razloga, nećemo izjašnjavati ali koji potvrđuju prethodne navode”, navode iz policije.

 

 

Nezapamćen slučaj u Crnoj Gori

 

UP navodi da su na lice mjesta hitno upućeni raspoloživi policajci, da su prilikom dolaska u blizini naselja Medovina čuli pucnje, vrisku i galamu mještana.

 

“Istovremeno, vidjevši ih osumnjičeni V.B. je upotrijebio vatreno oružje prema policijskim službenicima koji su, uslijed ispunjenosti zakonskih uslova, uzvratili upotrebom vatrenog oružja u cilju onesposobljavanja napadača. Tada je od strane policijskih službenika u pravcu izvršioca teškog krivičnog djela ispaljeno oko 20 projektila”, dodaje se u saopštenju.

 

Ističu i da je prilikom razmjene vatre u ovom događaju, jedan policajac ranjen u predjelu glave.

 

“Do sada sprovedene mjere i radnje ukazuju da je jedan od projektila koji je ispaljen od strane policijskih službenika pogodio V.B. i tom prilikom ga teško ranio. Nakon naizmjenične upotrebe vatrenog oružja od strane policijskih službenika i V.B., shodno njihovim izjavama i izvještajima, u jednom trenutku više nije bilo upotrebe oružja od strane V.B. Ovo potvrđuje i izjava svjedoka koji je telefonom razgovarao sa V.B. oko 15.50 časova, odnosno dvadesetak minuta poslije telefonskog razgovora koji je prethodno vodio V.B. Po izjavi svjedoka, u ovom telefonskom razgovoru od 15.50 časova, V.B. je izjavio da je lišio života veći broj lica i da je teško ranjen i da misli da neće preživijeti”, piše u saopštenju.

 

 

Policija na mjestu zločina

 

 

UP pojašnjava da nisu izlazila sa saopštenjima za javnost “iz objektivnih razloga”, odnosno sve dok nesumnjivo nisu bile utvrđene činjenice i posljedice u ovom, za crnogorske okolnosti, nezapamćenom slučaju.

 

“Vjerujemo i da je to bio jedini odgovoran pristup, a posebno imajući u vidu da bi objavljivanje bilo kakvih nedovoljno provjerenih informacija, a takvih je imajući u vidu osobenost okolnosti bilo mnogo i mogle su voditi negativnim posljedicama. Takođe, odmah po izvještavanju policijskih službenika o okolnostima na licu mjesta i lociranja ranjenog počinioca teških krivičnih djela, kao i blokiranja dijela područja radi zaštite građana i stvaranja preduslova za djelovanje taktičke jedinice, otpočeta je procedura angažovanja specijalne taktičke jedinice (PTJ), a u međuvremenu je nastupila i smrt V.B. I dalj se utvrđuju okolnosti da li je smrt nastupila kao posljedica teškog ranjavanja ili naknadnog ispaljivanja projektila na za sada tačno neutvrđen način od strane građanina. U tom smislu, policija ima određene podatke i indicije koji se provjeravaju daljim policijsko – tužilačkom aktivnostima”, kažu u UP.

 

Uprava policije je najavila da će shodno svojim procedurama, u okviru kompletnog utvrđivanja činjenica o ovom slučaju, provjeriti i sva postupanja svojih službenika kako bi mjerodavno utvrdili da li su ona bila u skladu sa zakonom i standardima.

 

 

Ne postoje saznanja da su postojali raniji konflkti

 

“U interesu javnosti, ukazujemo da na osnovu prikupljenih saznanja postoje indicije, zasnovane na iskazima lica iz neposrednog okruženja V.B., koje su ukazivale na promjene u njegovom ponašanju ali ne i na potencijalno izvršenje ovakvog zločina, te je tim povodom bio zakazan specijalistički pregled V.B. Naglašavamo i da ne postoje saznanja, niti je policiji prijavljivano, da su postojali raniji konflkti, niti bilo kakav prethodni napad u posljednjem periodu od strane V.B. na porodicu podstanara. U istom smislu, ne treba dovoditi u uzročno – posljedičnu vezu izvršenje ovog teškog zločina sa bilo kakvim protivpravnim ponašanjima iz prethodnog perioda. Uprava policije apeluje na solidarnost i da se ovaj tragični događaj ne zloupotrebljava u javnom životu i na društvenim mrežama, kroz stavljanje u pogrešan ili manipulativan kontekst, jer zlonamjerno, netačno i neutemeljeno iznošenje činjenica u odnosu na pojedince, kao i na slijed događaja, nije izraz ni poštovanja prema žrtava niti pomaže nadležnim institucijama da sve procedure okončaju u skladu sa zakonom.

 

Veoma je važno, posebno u kontekstu brojnih neodgovornih komentara, objava, saopštenja i ponašanja da se spriječe bilo kakvi povodi za dalje konflikte između porodica, a pogotovo u okviru negativnih običaja koji treba da budu iskorijenjeni na području Crne Gore. Konačno, apelujemo i na medije da koriste komunikaciju sa policijom i tužilaštvom i da, shodno profesionalnim standardima, provjeravaju sve navode na ovim adresama prije objavljivanja. Uprava policije će nastaviti da informiše javnost o svim detaljima ovog slučaja, a izražavamo nadu i da će javnost imati razumijevanja da svaka informacija koju Uprava policije daje zahtijeva višestruke provjere a što zahtijeva određeno vrijeme”, navode u policiji, prenose Vijesti.

 

 

Crna Gora ne pamti ovakav slučaj

 

 

Ubica jučer imao zakazan specijalistički pregled

 

Načelnik Odsjeka za suzbijanje općeg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na Vuka Borilovića, nije trenutno dospan policiji. Još uvijek nije utvrđeno je li Borilović preminuo od projektila koje su u njega ispalili policajci ili N.K.

 

“Poduzimaju se određene mjere i radnje da bi se on (N.K.) oosigurao i da bi se osiguralo njegovo prisustvo u čitavom ovom postupku”, kazao je Bošković, za TVCG.

 

Na pitanje jesu li utvrdili motiv jučerašnjeg zločina na Cetinju, Bošković kaže da su mjere i radnje još uvijek u toku.

 

“Preliminarno možemo priopćiti da je ova osoba posljednjih dana pokazivala određene promjene u ponašanju i u tom smislu je uz pomoć prijatelja za jučer bio zakazan ljekarski pregled”, naveo je Bošković i dodao, da nažalost do tog pregleda nije došlo.

 

Obudukcija je, navodi on, završena.

 

“Ja u ovom trenutku ne mogu, bez odobrenja VDT, iznositi više detalja taj nalaz će biti dostavljen VDT-u. Na tijelu izvršitelja ima više povreda od vatrenog oružja, pa u tom smislu ne možemo dati više detalja”, naveo je Bošković.

 

On je kazao kako je, nakon razmjene vatre sa policijom, prema Boriloviću više projektila ispalio Cetinjanin N.K.

 

“Ali za sada mi ne možemo iznositi detalje je li smrt nastupila od posljedica ranjavanja od strane policije ili ovog građanina”, naveo je Bošković.

 

Podsjeća da je u 15 i 30 policija dobila informaciju da je u naselju Medovina došlo do pucnjave. Kaže i da je policija prvo pritekla u pomoć ranjenim osobama, nakon čega je Borilović pucao na njih.

 

“Nakon toga su bili ispunjeni svi zakonski uvjeti i policija je uzvratila paljbu i ispalila 20 projektila. U razmjeni te vatre jedan policajac je povrijeđen”, naveo je Bošković.

 

On kaže da je, prema sadašnjim informacijama, četiri ili pet policajaca upotrijebilo vatreno oružje jučer na Cetinju.

 

“Pojavile su se spekulacije da je to bila vešesatna akcija. U 15.30 dobili smo poziv, u 15.50 imamo da je sam izvršitelj nazvao još jednu osobu gdje je rekao da je teško ranjen da je lišio života više lica i da misli da neće ostati živ. Nakon 15.50 došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane N.K. Koji je to vremenski interval ne možemo se precizno izjasniti. Nakon toga nastupila je smrt te osobe. Tako da nije bila višesatna akcija, već sada možemo reći pola sata ili 45 minuta, ali ne možemo se precizno izjasniti”, kazao je Bošković za RTCG.

 

 

(499)

Policija objavila hronologiju masakra na Cetinju. ‘Vuk mi je rekao: ‘Ubio sam više osoba, teško sam ranjen, mislim da neću preživjeti’

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-