Eksplozije i ubistva nadvila se nad sigurnim Sarajevom

Ubistva, pljačke, ekplozivne naprave, prodaja oružje, reketarenje, prodaja i distribucija narkotičkih sredstava, prostitucija, paljenje i krađa automobila te iznude svakodnevne su teme Sarajlija dok opušteno ispijaju piće u sarajevskim kafićima.

Uz manje napore u Sarajevu se može doći do oružja ili droge. Više ništa nije tajna, sve je dostupno.

Ko je, zbog čega i kada na koga pucao? Ko je od koga iznudio određenu količinu novca? Koje djevojke su “poslovna pratnja” i za koju cijenu? Na koji se način kradu automobili i gdje završavaju? Ko “drži” objekte i ko kome plaća “zaštitu”? Akteri krivičnih djela poznati su građanima Sarajeva. Sarajevo je mahala, a mahala zna sve.

Kome odgovara nesigurno Sarajevo?

Poznati su i mladi “revolveraši” sarajevskih ulica, mjesnih zajednica i općina, naoružani u svakom trenutku i spremni za komadić slave ili određenu svotu novca isprazniti šarnžer. Također, i “ružan pogled” može rezultirati prostrijelnim ranama. Oni nisu samo poznati građanima, koji određena imena veoma često mogu vidjeti u rubrici crne hronike. Za njih veoma dobro znaju i pripadnici MUP-a KS.

Kako je moguće da određene osobe više puta u kratkom periodu prave ista ili slična krivična djela? Kako je moguće da su sarajevske ulice pune oružja i droge?

Iako iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo već godinama tvrde da građani nemaju potrebu za osjećajem nelagode i nesigurnosti u glavnom gradu, činjenice govore suprotno. Potpuno suprotno.

Kako se osjećati sigurno kada svaki građanin Sarajeva zna da može biti ubijen dok podiže novac na bankomatu, sipa benzin na pumpi, vozi se tramvajem, sjedi u kafiću ili mirno šeta ulicom.

Filmski obračuni kriminalnih grupa

Kako se osjećati bezbjedno kada se porodična šetnja Vilsonovim može pretvoriti na scenu iz filmova uz prijetnje nožem te otimanje mobitela i novca. Kako se osjećati sigurno kada je posjedovanje autmobila veliki rizik s obzirom da vas može presresti grupa maskiranih osoba naoružanih dugim cijevima koji se ne libe pucati.

Pjesma “Ideš za Kanadu” izaziva opšte oduševljenje u kafićima i dizanje čaša u zrak. Inače, pjesma predstavlja jedan od simbola ozloglašenog Zemunskog klana.

Na mnogobrojna logična pitanja građana iz MUP-a konstantno odgovaraju otrcanim frazama “Policija radi svoj posao. Policija neprestano radi na pronalaženju i uvrđivanju identiteta. Policija će pronaći počinioce.” A kada se to i desi, loptica se prebacuje na Tužilaštvo i Sud.

Dok sijevaju vatreni obračuni i eksplozivne naprave, dok se svakodnevno kradu motorna vozila i dilaju kilogrami lakših i težih opojnih droga i dok policija konstantno radi na utvrđivanju identiteta počinitelja krivičnih djela – sposobni sarajevski advokati uspješno bogate svoje biografije oslobađajući svoje klijente pred Sudom.

Razni bh. printani i elektronski mediji više puta su izvještavali o navodnoj povezanosti osoba s kriminalnim dosijeom i pripadnika policije te korumpiranosti sudija.

Nekome kazna, a nekome osmijeh

Građani su isfrustrirani i “policajcima saobraćajcima” koji će veoma rado napisati kaznu “običnim smrtnicima” zbog pojasa ili nepropisnog parkiranja, dok će s druge strane s osmijehom progledati kroz prste “osobama od ranije poznatih policiji” za teške prekršaje kao što su neprilagođena brzina, prolazak kroz crveno, vožnja u alkoholiziranom stanju i slično.

Do kada će se građani olimpijskog grada, grada brojnih intelektualaca, sportista, umjetnika, pjevača, književnika i drugih uspješnih osoba, osjećati kao u ratu niko ne zna.

(45)

Eksplozije i ubistva nadvila se nad sigurnim Sarajevom

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-