Osumnjičeni za terorizam: Ovo su lica bh. građana na Interpolovim potjernicama

Interpol je objavio šest novih, ‘crvenih’ potjernica na zahtjev Bosne i Hercegovine koja traga za ovih šest osoba, koje sumnjiči za terorizam i ilegalnom priključivanju ekstremističkim grupama, uglavnom tzv. Islamskoj državi (IS).

Pa je Interpol raspisao potjernice za Ramom Grahovićem (49) iIbrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem(53) iz Bihaća,Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića iSulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Šesta potjernica raspisana je za državljaninom Saudijske ArabijeAhmed Zuhairi (50), koji je osuđen za teroristički napad u Mostaru i treba u zatvor.

Doznaje se i da je raspisano 65 plavih potjernica za osobama od interesa za BiH, a koje se dovode u vezu s terorizmom.

Grahović se veže sa vehabijskim vođom Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nedavno, podsjećaju iz Glasa Srpske, nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja boraca za sirijsko ratište. Uoči dolaska pape Franje u BiH u julu prošle godine, Grahović je objavio video-zapis u kojem, s još nekim osobama, najavljuje pokolj širom BiH.

Ćufurović je na ratištu u Siriji, a i on je radio i živio kod Bosnića – u Siriju je navodno otišao direktno iz njegove kuće. Pečenković je otišao u Siriju krajem 2013, a odveo je i suprugu i dvojicu maloljetnih sinova, koji su se takođe pridružili IS-u. Neki tvrde da je poginuo prošle godine. Njegov sin Dino Pečenković dovezao je u Sarajevo napadača na američku ambasadu Mevlida Jašarevića na dan kada je izvršen napad.

I Keserović je u Siriju otišao 2013. godine. On je jedan od aktera dvadesetominutnog propagandnog dokumentarca Islamske države posvećenog BiH, Kosovu i Sandžaku:

 „Borite se tamo protiv njih. Ako možete postavljajte im eksplozive u njihovim kućama. Uzmite otrov neki, stavite im u piće, u jelo… Neka crknu od muke i od otrova. Ubijajte ih gdje god stignete, po Bosni, po Srbiji, po Sandžaku“, glasio je poziv džihadista sa tog video-zapisa.

Mešanović je jedan od osnivača paradžemata u Gradačcu, a navodno je promijenio i ime. U Siriji je boravio u nekoliko navrata i vraćao se u Gradačac, gdje je posljednji put viđen 2014. godine.

Zuhairi, koji je zbog ratnih zasluga u Armiji RBiH dobio državljanstvo i pasoš BiH, odgovoran je za bombaški napad u Mostaru 14. septembra 1997.

Tada je u “golfu” eksplodirala bomba od koje je 56 stanova potpuno uništeno, a 29 osoba ranjeno. Zuhairi je to uradio da bi se osvetio Hrvatima, jer je bio zatvorenik HVO-a. On se nalazi u američkom vojnom zatvoru Gvantanamo na Kubi, pa je moguće da će biti izručen BiH.

(22)

Osumnjičeni za terorizam: Ovo su lica bh. građana na Interpolovim potjernicama

| Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-