Operacija od koje Putin drhti: ‘Ukrajina priprema najveći strateški udar, Rusi bi mogli zaglaviti kao nacisti u Staljingradu’

Zahvaljujući ukrajinskoj protuofenzivi tijek rata sada je u rukama Kijeva…

 

 

Tijek rata u Ukrajini u doglednoj budućnosti je u rukama Kijeva, zahvaljujući munjevitoj protuofenzivi ukrajinskih snaga kojom su natjerali rusku vojsku na bijeg i vratili veliki dio zauzetog teritorija, piše Telegraph.

 

 

Malo je vjerojatno da bi Vladimir Putin naredio korištenje taktičkog nuklearnog oružja ili sabotažu nuklearne elektrane Zaporožje kako bi vratio inicijativu ili spriječio ukrajinski napredak, jer bi to vrlo lako moglo dovesti do njegovog kraja, a upitno je i bi li ta naredba bila poslušana.

 

 

Stoga je u potpunosti na Volodimiru Zelenskom i ukrajinskom vojnom vodstvu kada će se ova protuofenziva zaustaviti. Ta odluka ovisit će uglavnom o operacijskoj rezervi ukrajinskih snaga.

 

 

Napredak istočno od Harkiva Ukrajinci su postigli s oko tri brigade – otprilike 6000 vojnika, a kako bi iskoristili raspad moskovskih snaga potrebna im je barem još jedna brigada u rezervi, navodi britanski list.

 

 

<p>Ruska specijalna policija, Vladimir Putin, vojne vježbe Kine i Rusije</p>

 

 

Zaprijetivši Krimu Ukrajina bi zadala strateški udar

 

Ako Kijev ima tu potrebnu rezervu, smjer u kojem bi mogli nastaviti protuofenzivu ovisio bi o stanju na terenu. Moguće je da bi nastavili s napretkom prema istoku – Donbasu.

 

 

No, piše Telegraph, daljnje zauzimanje teritorija u Donbasu neće Ukrajincima donijeti značajnu dobit, a istovremeno će riskirati gubitak vojnika i opreme te izložiti vlastiti opskrbni lanac napadima s bokova.

 

 

Poluotok Krim na jugu, koji je Rusija anektirala 2014., je pak rusko središte u ovom ratu – lokacija koju moraju braniti pod svaku cijenu i bez koje bi im se cijela vojska raspala.

 

 

Prijeteći Krimu i spriječivši ruske snage da zauzmu Odesu, važnu luku na jugu, Ukrajina bi mogla zadati najveći strateški udar.

 

 

Ukrajinski napad na jugu, uz moguću pomoć sve aktivnijih partizana te oslobađanje Mariupolja prije zaokreta na zapad, zadao bi težak udarac Moskvi. Isto tako time bi ukrajinska vojska okružila ruske snage kod Hersona.

 

 

Rusi bi se tako našli u sličnoj situaciji kao vojska nacističke Njemačke u Staljingradu za vrijeme Drugog svjetskog rata, koja se predala Sovjetima nakon oko pet mjeseci opsade, ističe Telegraph.

 

 

(Telegram.hr)

(1159)

Operacija od koje Putin drhti: ‘Ukrajina priprema najveći strateški udar, Rusi bi mogli zaglaviti kao nacisti u Staljingradu’

| Slider, Vijesti |
About The Author
-