Obama pozvao Radončića na molitveni doručak: Hoće li Sud BiH ukinuti pritvor?!

Na tradicionalni molitveni doručak u Washingtonu, na koji američki predsjednik poziva dužnosnike iz cijelog svijeta, ove godine poziv je dobilo više dužnosnika iz BiH, a kako piše Hrvatski medijski servis (HMS), među njima je i lider SBB-aF ahrudin Radončić.

 

 

Osim predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare pozvani su i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ambasador BiH u SAD-u Haris Hrle, kao i nedavno imenovani generalni konzul BiH u Chicagu Ivan Šušnjar.

 

Prema nezvaničnim informacijama, među pozvanima je i sarajevski privrednik Mujo Selimović.

 

Tradicija okupljanja na Molitvenom doručku u SAD-u počela je 1953. godine, pod predsjednikom Dwightom D. Eisenhowerom, koji je okupio grupu kongresmena na druženju čiji je cilj bio pomoći u prevladavanju podjela u tadašnjem američkom društvu.

 

Prvobitna ideja da se političari, i iz vlasti i iz opozicije, zajedno mole za mir i uspjeh SAD-a prerasla je u organizovanje međunarodnog molitvenog doručka na koji se, osim domaćih, pozivaju i svjetski lideri i političari da se zajednički mole za mir u svijetu.

 

Nacionalni molitveni doručak je manifestacija koja traje nekoliko dana, okuplja oko 3.500 gostiju i sastoji se iz mnoštva sastanaka, ručkova i večera, ali je svakako centralni događaj doručak.

 

Inače, Kongres SAD-a predlaže zvanice, State department ih provjerava i poziva, a događaj obično bude organizovan prvog četvrtka u februaru.

 

Sud BiH je prije četiri dana prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH da Fahrudinu Radončiću odredi jednomjesečni pritvor. Pritvor, prema ovom rješenju može trajati do 25. februara 2016. godine ili do nove odluke Suda.

 

Interesantno da ga je Obama uredno pozvao iako je lider SBB-a u zatvoru. Pretpostavljamo da je poziv znatno ranije upućen, te da američki predsjednik tada sigurno nije znao za istragu koja se vodi protiv Radončića. Ko zna, možda se sudske institucije smiluju i puste prvog čovjeka SBB-a na molitveni doručak u Washington…

(24)

Obama pozvao Radončića na molitveni doručak: Hoće li Sud BiH ukinuti pritvor?!

| Bosna i Hercegovina, Slider, Vijesti |
About The Author
-