O ovim tajnim podzemnim svjetovima ispod velikih metropola niko ne prica – Postoji razlog zasto

O ovim tajnim podzemnim svjetovima ispod velikih metropola niko ne prica – Postoji razlog zasto

Svi znamo koje znamenitosti krase poznate i manje poznate gradove, ali da se u nekima od njih ispod površine nalaze pravi pravcati podzemni svjetovi, e to zaista nismo imali pojma!

Ho Chi Minh

1

Tuneli koji su na kraju poslužili kao najbolje oružje Vijetkongovaca u ratu protiv Amerikanaca. Rađeni su punih 25 godina, a prepuni su tajnih zaklona i smrtonosnih klopki. Nekad su ovdje doslovno ginule hiljade, a danas su tuneli iznimno popularna turistička destinacija.

Pariz

2

Jedan od najstarijih i najpoznatijih sisitema podzemnih mreža na svijetu nalazi se u francuskoj metropoli. Tuneli, špilje, kamenolomi, prostiru se na nekoliko stotina kilometara ispod Pariza. Veliki dio toga otkriven je ilegalnim spuštanjima i istraživanjem, pa su ti isti istraživači i ukrasili neke od tih tunela grafitima i drugim zanimljivim instalacijama. Ipak, kad dođete ovdje nećete biti ‘ilegalac’, stoga preporučamo turističku turu podzemnom groblju, čiji zidovi kriju ostatke više od 6 miliona pokojnika…

Tijuana

3

Ovi tuneli napravljeni ispod meksičkog grada nemaju turističku svrhu, već su nažalost nastali za potrebe dilanja droge. Prolazili su ispod granice sa SAD – om i vodili navodno sve do San Diega. Ovo tunele je osmislio zloglasni kralj droge, El Chapo, koji je nedavno nakon dugog skrivanja uspješno priveden pravdi.

Berlin

4

Kad šećete Berlinom čini vam se kako je svaki drugi bar i restoran nekad bio sjedište komunista ili tvornica. Ali, prave tajne se nalaze ispod površine. Nacisti su izgradili sistem tunela koji povezuje bunkere, a čak je planirana i izgradnja podzemne autoceste!

Moskva

5

Ne zna se previše o moskovskim tunelima, jer se vjeruje kako ih sve već odavno nadzire i čuva policija. Ipak, navodno tuneli postoje na čak šest nivoa, neki su sagrađeni za slučaj rata i vode do bunkera, a drugi navodno do stanova u kojima su ljudi nekad (a navodno i danas) uživali u zabavama. ‘Sveti gral’ je linija Metro 2, koju je dao izgraditi Staljin lično kako bi lakše pobjegao u slučaju rata.

(128)

O ovim tajnim podzemnim svjetovima ispod velikih metropola niko ne prica – Postoji razlog zasto

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-