O ČEMU SU RAZGOVARALA DVA NAJMOĆNIJA ČOVJEKA SVIJETA: “Dvije zemlje treba da zajedno izgrade PET STUBOVA na kojima bi se temeljili njihovi odnosi…”

On je pozvao Xija da upotrebi svoj uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika, ne izvodi napade na američke ciljeve na Bliskom istoku.

 

 

Američki predsjednik Joe Biden i kineski lider Xi Jinping dogovorili su se tokom razgovora u San Francisku da njihove zemlje nastave komunikaciju na nivou dvije vojske i da sarađuju u borbi protiv trgovine drogom.

 

 

“Dvojica lidera su razgovarala oko četiri sata na imanju u blizini San Franciska i dotakli se niza osetljivih tema koje su doprinele zahlađenju odnosa SAD i Kine”, prenosi Glas Amerike

 

 

Američki predsjednik je ocijenio da je uspjeh sastanka u tome što su Xi Jinping i on “jednostavno razgovarali, bili otvoreni jedan prema drugom, tako da nema nesporazuma”.

 

 

Bajden je rekao da su se saglasili da nastave vojne kontakte koje je Kina prekinula kada je tadašnja predsjedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi posjetila Tajvan u avgustu 2022. godine.

 

 

“Vraćamo se direktnim, otvorenim, jasnim komunikacijama na direktnoj osnovi”, rekao je predsjednik SAD.

 

 

Biden i Xi su se dogovorili i da će Kina zaustaviti izvoz hemijskih proizvoda koji se koriste u proizvodnji opijata fentanila, koji je vodeći uzrok predoziranja narkoticima u SAD.

 

 

“To će spasti živote”, rekao je Biden, dodajući da cijeni Xijevu posvećenost rješenju tog problema.

 

 

Prema dogovoru, Kina će razmotriti situaciju u konkretnim hemijskim fabrikama koje proizvode elemente od kojih se pravi fentanil, rekao je novinarima visoki američki zvaničnik.

 

 

Kada je riječ o Tajvanu, Xi je istakao da Kina nema planove da narednih godina pokrene vojnu akciju protiv ostrva, ali je naveo uslove pod kojima bi se primjenila sila.

 

 

“SAD treba da prestanu da naoružavaju Tajvan i da podrže mirno ponovno ujedinjenje Kine”, kazao je kineski predsjednik.

 

 

alt

 

 

Biden je, sa druge strane, poručio da SAD “vjeruju u status quo” i pozvao Peking da poštuje izborni proces na Tajvanu.

 

 

On je pozvao Xija da upotrebi svoj uticaj na Iran i pozove tu zemlju da, preko svojih saveznika, ne izvodi napade na američke ciljeve na Bliskom istoku.

 

 

Kineski predsjednik rekao je i da dvije zemlje treba da zajedno izgrade pet stubova na kojima bi se temeljili njihovi odnosi.

 

 

Kao prvi stub naveo je “zajedničko razvijanje prave percepcije”.

 

 

“Kina je dosljedno posvećena stabilnom, zdravom i održivom odnosu sa Sjedinjenim Državama. Istovremeno, Kina ima interese koji se moraju čuvati, principe koji se moraju poštovati i crvene linije koje se ne smiju preći. Nadamo se da bi dvije zemlje mogle da budu partneri koji se međusobno poštuju i koegzistiraju u miru”, rekao je Jinping.

 

 

Drugi stub je, dodaje kineski predsjednik, “zajedničko efikasno upravljanje nesuglasicama”.

 

 

“Nesuglasice ne bi trebalo da budu ponor koji razdvaja dvije zemlje. Umjesto toga, dvije strane bi trebalo da traže načine da izgrade mostove koji će im pomoći da hodaju jedna prema drugoj. Važno je da cijene principe i međusobne crvene linije i da se uzdrže od provokacija. Trebalo bi da imaju više komunikacije, više dijaloga i više konsultacija, i da mirno rješavaju svoje nesuglasice”, istakao je predsjednik Kine.

 

 

On je naveo da je potrebno i “zajedničko unapređivanje obostrano korisne saradnje”.

 

 

“Kina i Sjedinjene Države imaju zajedničke interese u širokom spektru oblasti, uključujući tradicionalne oblasti kao što su ekonomija, trgovina i poljoprivreda, kao i oblasti u nastajanju kao što su klimatske promene i veštačka inteligencija (AI)”, kazao je Jinping.

 

 

“Važno je u potpunosti iskoristiti obnovljive i nove mehanizme u spoljnoj politici, ekonomiji, finansijama, trgovini, poljoprivredi i drugim oblastima i ostvariti saradnju u oblastima borbe protiv narkotika, kao i pravosuđa i sprovođenja zakona, vještačke inteligencije i nauke i tehnologije”, rekao je kineski predsjednik.

 

 

Istakao je i da SAD i Kina treba da zajedno preuzmu odgovornost kao velike zemlje.

 

 

“Problemi sa kojima se ljudsko društvo suočava ne mogu se riješiti bez saradnje velikih zemalja. Kina i Sjedinjene Države treba da budu primjer, da pojačaju koordinaciju i saradnju po međunarodnim i regionalnim pitanjima i obezbjede više javnih dobara za svijet. Dvije strane treba da zadrže svoje inicijative otvorene jedna prema drugoj, ili da ih koordiniraju i povežu radi sinergije”, rekao je kineski predsjednik.

 

 

Kao peti stub odnosa dvije svjetske sile, kineski predsjednik je naveo “zajedničko promovisanje međuljudske razmjene”.

 

 

“Dvije strane bi trebalo da povećaju broj direktnih letova, unaprijede turističku saradnju, prošire međunacionalne razmjene, ojačaju obrazovnu saradnju i podstiču i podržavaju veću interakciju i komunikaciju između naroda”, poručio je Jinping.

 

 

 

(SB)

(211)

O ČEMU SU RAZGOVARALA DVA NAJMOĆNIJA ČOVJEKA SVIJETA: “Dvije zemlje treba da zajedno izgrade PET STUBOVA na kojima bi se temeljili njihovi odnosi…”

| Foto/Video, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-