NOVA SAZNANJA UZBURKALA JAVNOST: Uzročnik oboljenja trudnica i djece u Latinskoj Americi je pesticid uvezen iz SAD-a, a ne virus ‘Zika’

Internet trenutno vrvi upitima o novome izvještaju koji tvrdi kako je vjerovatnije da je nagli porast mikrocefalije, rijetkog neurološkog poremećaja koji dovodi do razvoja abnormalnih lobanja i mozgova, povezan s određenim pesticidom nego sa Zika virusom.

 

Konkretno, riječ je o pesticidu Piriproksifenu – larvacidu koji napada Aedes aegyptikomarce koji prenose Zika virus. Piriproksifen proizvodi Sumitomo Chemical, kompanija povezana s poljoprivrednim divom Monsantom.

 

KONTROVERZNA TEORIJA ZAVJERE O ZIKI

 

“U područjima gdje živi većina bolesnih osoba 18 se mjeseci primjenjuje hemijski larvacid koji proizvodi malformacije kod kod komaraca. Upravo taj otrov (piriproksifen) država stavlja i u vodu za piće koju koristi pogođeno stanovništvo”, piše u izvještaju kojeg je prošle sedmice napisala argentinska grupa Liječnici u zaprašivanim gradovima. Grupa navodi kako “nije slučajnost” da su se slučajevi mikrocefalije namnožili upravo u područjima Brazila gdje je bio korišten piriproksifen, dok u Kolumbiji Zika virus nije prouzročio navedeni neuroporemećaj, iako je ta zemlja druga po broju zaraženih virusom, odmah nakon Brazila.

A čak i u samom Brazilu nije svaki slučaj mikrocefalije povezan s prisutnošću Zike. “Nakon što su stručnjaci provjerili 732 slučaja, otkrili su kako više od polovine ili nisu bili mikrocefalija, ili nisu bili povezani sa Zikom.”

U reakciji na taj izvještaj, jedna je brazilska savezna država suspendirala svo korištenje Piriproksifena do daljnjega. “Odlučili smo prekinuti korištenje ovog proizvoda u vodi za piće dok ne dobijemo stajalište Ministarstva zdravstva, ali i dalje apeliramo na stanovništvo da se eliminira svako moguće mjesto razmnožavanja komaraca”, medijima je izjavio Joao Gabbardo dos Reis, ministar zdravstva države Rio Grande do Sul.

 

thinkstockphotos-518568643

 

I što se tačno događa u Južnoj Americi?

Dok neki tvrde kako su dokazi koji podržavaju vezu između piriproksifena i mikrocefalije brojni i neupitni, drugi sve to proglašavaju teorijom zavjere, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) inzistira kako je prirproksifen siguran u vodi za piće unutar preporučenih količina.

Ono što je činjenica je kako trenutno postoje indicije koje navode kako bi piroproksifen u brazilskoj vodi za piće mogao povećati rizik od mikrocefalije, a ta je veza tim jača s obzirom na činjenicu kako još ne postoji dokazana uzročno-posljedična veza između samog Zika virusa i tog neurološkog poremećaja. Ljudi žele odgovore, te je razumljivo kako novi dokazi ili hipoteze dobijaju na kredibilitetu dok pokušavamo shvatiti što se u stvari događa.

Ali da li je nepostojanje naučnih dokaza koji povezuju mikrocefaliju sa Zikom jednak nepostojanju naučnih dokaza koji povezuju mikrocefaliju s piriproksifenom? Neki tvrde kako i nije baš tako.

 

brazil-zika

 

Veza između mikrocefalije i Zike još nije potvrđena

Dok je WHO eksplicitno izjavila kako veza između mikrocefalije i Zike još nije potvrđena, u ovome je slučaju problem navodno manje u nepostojanju naučnih dokaza a više davanju vremena naučnicima da pravilno izvedu provjere.

Naime, ako žele eksplicitno izjaviti kako postoji veza, žele biti 100 posto sigurni da to mogu potvrditi čvrstim dokazima koji pokazuju da infekcije Zika virusom mogu prouzročiti biološke promjene u fetusu koje ozbiljno remete njegov rast i razvoj.

“Za razliku od povezanosti između Zika virusa i mikrocefalije, koja je potvrđena testovima koji su indicirali prisutnost virusa u uzorcima krvi, tkiva i plodne vode, povezanost između korištenja piroproksifena i mikrocefalije nema nikakve naučne osnove”, tvrdi brazilska vlada, i dodaje, “Važno je navesti kako su neki lokaliteti koji ne koriste piroproksifen isto prijevili slučajeve mikrocefalije.”

WHO tvrdi kako će se za sedam dana biti potvrđena definitivna veza između Zike i mikrocefalije. Dvije odvojene studije prošloga su sedmice isto pronašle dokaze o postojanju Zika virusa u moždanom tkivu abortiranih fetusa i beba koje su umrle uskoro nakon rođenja, a koje su imale mikrocefaliju, navode mediji.

 

trudnica-juc5bena-amerika

 

Povrede prouzročila prirođena zaraza

George Dimech, direktor za Kontrolu bolesti Ministarstva zdravstva u saveznoj državi Pernambuco, izjavio je kako grad Recife trenutačno ima najveći broj prijavljenih slučajeva mikrocefalije, a piroproksifen se uopće ne koristi u tome području, već koriste jedan potpuno drugačiji pesticid.

Neurologinja Vanessa van der Linden dodala je kako “klinički, promjene vidljive na skenovima beba navode kako je povrede prouzročila prirođena zaraza, a ne larvacid, lijek ili cijepivo.”

Ako uzmemo indicije koje povezuju mikrocefaliju i piriproksifen kao prave dokaze, čudo je da mikrocefalija nije daleko širi, globalni problem. Ovaj je pesticid odobren za korištenje u Sjedinjenim Državama i Europi, i to već dosta godina, iako ne u vodi za piće, kao što je slučaj u nekim dijelovima Brazila.

Postoje još brojna neodgovorena pitanja, poput onog zašto su slučajevi mikrocefalije tako naglo skočili u zadnjim mjesecima. Ali ne bi bilo naučno opravdano stvarati zaključke samo na temelju nekonzistentnih indirektnih dokaza, prenosi danas.hr.

(29)

NOVA SAZNANJA UZBURKALA JAVNOST: Uzročnik oboljenja trudnica i djece u Latinskoj Americi je pesticid uvezen iz SAD-a, a ne virus ‘Zika’

| Foto/Video, Slider, Šokantno |
About The Author
-