Nije pitajnje hoće li, već kad kreće?! Peking i Vašington se uveliko spremaju za okršaj koji će odrediti sudbinu svijeta!

Sukob između SAD-a i Kine oko Tajvana mogao bi se rasplamsati, a ako bi se rasplamsao, razmjerima bi bio usporediv sa situacijom na Bliskom istoku!

 

 

 

Vasilij Kašin, direktor Centra za sveobuhvatne europske i međunarodne studije na Visokoj školi ekonomije u Moskvi, upozorava da je trenutni sukob na Bliskom istoku najveći u posljednjih nekoliko generacija.

 

 

– Mnogi ne žele vjerovati u mogućnost takvog epiloga, ali vidimo praktične i vrlo skupe korake koje strane poduzimaju kako bi se pripremile za sukob – rekao je stručnjak na predstavljanju izvješća “Rat u novoj eri : zašto se velike vojske vraćaju” u klubu Valdai u Moskvi.

 

 

Kina je glavni cilj Amerike | Info | Svet

 

 

Napomenuo je kako je prije svega riječ o mogućem sukobu Washingtona i Pekinga oko pitanja oko Tajvana. U slučaju eskalacije, Japan bi mogao stati na stranu Sjedinjenih Država, dodao je Kashin.

 

 

– Američke snage bazirane u Japanu bit će uključene, a japanske oružane snage će im osigurati komunikaciju, logistiku i pokriće. Razgovara se koliko se japanska flota može uključiti u te događaje, izravno ili će imati sporednu ulogu, vjerojatno se ne može isključiti izravno sudjelovanje – objašnjava Kašin.

 

 

Rat Kine i Tajvana | Info | Svet

 

 

Odnosi Pekinga i Washingtona značajno su zahladnjeli i pod administracijom predsjednika Donalda Trumpa koji je započeo “trgovinski rat” s Kinom.

 

 

Dolaskom Joea Bidena situacija se nije popravila, nego se čak pogoršala – brojni incidenti, među kojima i posjet Tajvanu od strane tadašnje predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i uništenje kineskog balona u zračnom prostoru, doveli su do nove runde diplomatskog sukoba i kineskog bojkota suradnje sa Sjedinjenim Državama na nizu područja, posebice kada dolazi do vojne suradnje.

 

 

Jutarnji list - Amerikanci nemaju dvojbi, šef mornarice tvrdi: 'Invazija do 2027.? Kina će napasti Tajvan možda i ove godine!'

 

 

Kineski predsjednik Xi Jinping kaže da je ponovno ujedinjenje Kine s Tajvanom povijesno neizbježno i da ga nikakva sila ne može zaustaviti.

 

 

Službeni odnosi između središnje vlade NR Kine i njezine otočne pokrajine prekinuti su 1949. nakon što su se snage predvođene Čang Kai-šekom, poražene u građanskom ratu s Kineskom komunističkom partijom, preselile na Tajvan.

 

 

Vojne vježbe Kine kod Tajvana | Info | Svijet

 

 

Poslovni i neformalni kontakti između otoka i kopnene Kine nastavili su se i kasnih 1980-ih.

 

 

Od ranih 1990-ih, strane su počele kontaktirati putem nevladinih organizacija – Pekinške udruge za razvoj odnosa između dva tjesnaca i Taipei Foundation for Cross-Strait Exchange.

 

 

Jutarnji list - Srljaju li Kina i SAD u rat zbog Tajvana? Analitičari: 'Ni jedna strana ne želi odstupiti...'

 

(Informer)

(1204)

Nije pitajnje hoće li, već kad kreće?! Peking i Vašington se uveliko spremaju za okršaj koji će odrediti sudbinu svijeta!

| Slider, Vijesti |
About The Author
-