Naučnici pronašli vanzemaljsku civilizaciju: Neobjašnjive megastrukture postoje ali se ne zna ko je u pitanju

Nakon nekoliko mjeseci promatranja i studija, ono što su znanstvenici doznali o zvijezdi KIC 8462852 ih je samo još više zbunilo.

 

Problem je nastao prošlog listopada kada su astronomi shvatili da čudno treperenje jedne daleke zvijezde ipak nije prirodni fenomen. Ono što nitko od znanstvenika do sada nije uspio objasniti jeste zašto ova zvijezda “gubi” oko 20% od svog osvjetljenja.

Unatoč tome što ogromna planeta veličine Jupitera može uzrokovati zatamnjivanje zvijezde, to bi moglo smanjiti osvijetljenost za svega 1%, dok je osvijetljenost zvijezde KIC 8.462.852 smanjena za čak 22%, što znači da nešto baš ogromno umanjuje svjetlost koja dolazi s te zvijezde.

Ova zvijezda je dospjela u sve svjetske naslove kada je Jason Wright, astronom sa Sveučilišta u Pennsylvaniji naveo da je ona možda okružena nekakvom vanzemaljskom Megagrađevine.

Astronomi su odmah odbacili Rajtovu teoriju, rekavši da je mnogo logičnije, mada manje uzbudljivije, objašnjenje da zvijezdu okružuju brojne komete.

Međutim, nakon silnih studija i proračuna, znanstvenici i dalje nisu sigurni što točno umanjuje osvijetljenost zvijezde jer je skoro nemoguće da komete tome doprinose.

Bradley Schäfer, astronom sa Sveučilišta u Louisiani, proučavao je povijest zvijezde gledajući stare fotografije i nadajući se da će uspjeti pronaći nešto što će dati racionalno objašnjenje za osvijetljenost ove zvijezde.

Na njegovo iznenađenje, ne samo da smanjivanje svjetline zvijezde traje više od stoljeća, već ta osvijetljenost sve više i više opada. Schäfer je izračunao da bi bilo potrebno da 648.000 kometa širokih 200 kilometara prođe pored zvijezde da bi izazvalo takav učinak, za što svi tvrde da je gotovo nemoguće.

Ali ako prirodni fenomen poput kometa ne uzrokuje ovo čudno ponašanje, što je onda u pitanju?

Mnogi tvrde da je u pitanju vanzemaljska tehnologija koja je toliko napredna da mi ne možemo je razumijemo. Za razliku od ostalih astronoma, Tabita Bojadžijan tvrdi da je zaista moguće da vanzemaljske megastrukture umanjuju osvijetljenost zvijezde.

Prema navodima astronoma Fila Plejta, ovo umanjenje osvjetljenja je jednako nečemu što bi nastalo ukoliko bi vanzemaljci napravili takozvanu Dajsonovu sferu.

On je izračunao da bi takva Megagrađevine morala biti sastavljena od 750 milijardi četvornih kilometara solarnih panela, da bi se svjetlost zvijezde umanjila za 20%. Treba napomenuti da je ta površina 1.500 puta veća od ukupne površine Zemlje.

Iako je istraživački institut SETI okrenuo svoje teleskope ka ovoj zvijezdi, oni nisu ništa pronašli. Naravno, to ne znači da tamo nema vanzemaljaca, već je moguće da jednostavno ne posjedujemo dovoljno naprednu tehnologiju da ih uočimo.

Massimo Marengo, izvanredni profesor astronomije na Sveučilištu u Iowi, rekao je povodom “Teorije o kometima” da je potrebno više mase nego u Kuperovom pojasu da bi došlo do tolikog umanjenja osvjetljenja, kao ida bi moralo da se radi o čitavoj obitelji kometa koje bi pri svakom narednom prolasku morale biti sve veće i veće, što je gotovo nemoguće.

U svakom slučaju, zvijezda KIC 8462852 nam je definitivno dala povoda za rasprave.

 

Webtribune.rs

(54)

Naučnici pronašli vanzemaljsku civilizaciju: Neobjašnjive megastrukture postoje ali se ne zna ko je u pitanju

| Slider, Zanimljivosti |
About The Author
-