NAKON SMRTI MALE NEJLE (3): Umrla dok su je vozili u kolima hitnoj pomoći, u toku suđenje!

Odluka o prevoženju djeteta u Tuzlu uslijedila je drugog dana hospitalizacije u stanju kada se prilikom transporta moraju očekivati pogoršanja, uključujući i prestanak disanja i srčanog rada. Stoga tom prilikom nije ispunjena uobičajna obaveza da u pratnji djeteta tokom transporta bude i ljekar…

U Osnovnom sudu Brčko Distrikta jučer je održan glavni pretres protiv optužene dr. Ferhate Šećerbegović, kojoj je optužnicom stavljeno na teret da je kao doktor medicine izvršila neprikladno liječenje što je rezultiralo smrću trogodišnje Nejle Bajrić.
Na glavnom pretresu saslušani su roditelji preminule djevojčice i nadležni inspektor Kriminalističke policije Brčko Distrikta, koji su kao svjedoci optužbe detaljno prezentirali događaje koji su rezultirali potvrđivanjem optužnice protiv dr. Šećerbegović zbog navodnog počinjenog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, a u vezi sa krivičnim djelom nesavjesno liječenje.

Nastavak glavnog pretresa određen je za 18. februar, te za 4. i 24. mart, kada trebaju biti saslušani nadležni sudski vještaci i ostali svjedoci optužbe protiv dr. Ferhate Šećerbegović.

Podsjećam, u okviru obimne materijalne dokumentacije dostavljene od strane Tužilaštva Brčko Distrikta nalazi i nalaz sudskih vještaka iz oblasti medicina – sudska medicina, u kojem je između ostalog naznačeno, citiram: “Odluka o prevoženju djeteta u Tuzlu uslijedila je drugog dana hospitalizacije u stanju kada se prilikom transporta moraju očekivati pogoršanja, uključujući i prestanak disanja i srčanog rada. Stoga tom prilikom nije ispunjena uobičajna obaveza da u pratnji djeteta tokom transporta bude i ljekar, po pravilu anesteziolog koji raspolaže znanjem, vještinama i opremom za eventualnu, a u konkretnom slučaj svakako neophodnu adekvatnu kardiopulmonalnu reanimaciju. Nesporno da su ljekari u Zdravstvenog centra Brčko na osnovu rezultata laboratorijskih analiza dospjelih 9. devembra 2014. godine u 11.45 sati morali da zaključe da je došlo do pogoršanja koje prevazilazi mogućnost liječenja u njihovoj ustanovi i da su tada trebali poduzeti mjere hitnog transporta u KBC Tuzla, i to u pratnji anesteziologa. Kašnjenje sa transportom je onemogućilo pružanje mehaničke potpore disanju kako bi se djetetu pružila neophodna pomoć, dok već data antibiotska terapija ne počne da ispoljava svoje efekte”, naveo je u svom saopćenju advokat Mirnes Ajanović, koji zastupa oštećene majku i oca preminule Nejle Bajrić.

Hitna-smrtNejla

(63)

NAKON SMRTI MALE NEJLE (3): Umrla dok su je vozili u kolima hitnoj pomoći, u toku suđenje!

| Bosna i Hercegovina, Crna hronika, Slider, Vijesti |
About The Author
-