NAKON INTERVJUA KOJI JE UZDRMAO REGION: Bivši ruski ambasador odgovorio na optužbe Kolinde Grabar Kitarović –„Nisam siguran da ju je predsjednik Putin…“

Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske, kazao je Asimov.

 

 

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nedavno je kao gošća u Podcastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Richard Dearlovea rekla kako se Rusija umiješala u izbore na kojima je ona izgubila od Zorana Milanovića, te da su izveli hibridnu akciju.

 

 

Za RTL njezine riječi je prokomentirao bivši ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.

 

 

Je li Rusija utjecala na zadnje predsjedničke izbore u Hrvatskoj?

 

Bio sam svjedok predsjedničkih izbora 2016. godine. Bila su dva kandidata: Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.

 

 

Oboje su bili prijatelji Ruske Federacije. Naša politika nije baš otvorena. Nikada se ne miješamo u unutarnje poslove.

 

 

Za nas je svejedno ko će pobijediti, Josipović ili Grabar-Kitarović. Moramo poštovati izbor naroda. Dakle, nije bilo nikakvog cilja u političkom, financijskom ili ekonomskom uplitanju Rusije. To nije naša politika.

 

 

Je li Kolinda Grabar-Kitarović bila neka vrsta optičke smetnje Rusiji?

 

Ne, od samog početka kada sam došao u Hrvatsku uspostavio sam izvrsne prijateljske odnose s Grabar-Kitarović i njezinim asistentima, Matom Granićem, Dariom Mihelinom. Ona je 2017. otišla u Moskvu.

 

 

O onome što je Kolinda učinila za naše odnose mogu reći samo prijateljske riječi. Divim joj se. Bio sam s njom u dobrim odnosima i nakon što je već izašla iz politike, ali mislim da će Grabar-Kitarović prije ili kasnije zauzeti vrlo važnu ulogu u Hrvatskoj ili izvan Hrvatske. Vrlo je talentirana, vrlo je sposobna osoba s izvrsnim vještinama.

 

 

Je li Rusiji bilo u interesu da Zoran Milanović postane predsjednik?

 

-Reći ću Vam ponovno da za nas ne čini nikakvu razliku tko će biti predsjednik države jer i Milanović ima prijateljske osjećaje prema Ruskoj Federaciji. Mi znamo da prirodno i jedno i drugo imaju odlične odnose s Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Europskom unijom. Smatramo da i Milanović i Grabar-Kitarović razumiju da su prijateljski odnosi s Rusijom od nacionalnog interesa Hrvatske.

 

 

Je li Rusija provodila hibridne akcije kako bi ometala projekt LNG-a?

 

-Za Rusiju LNG projekt ne čini nikakvu razliku jer smo tada imali dugogodišnji sporazum s vašom tvrtkom PPD. Prema ugovoru isporučujemo svake godine dvije milijarde kubika plina u Hrvatsku. To je, zapravo, oko 70 posto potreba Hrvatske. Znali smo da LNG ima ograničene resurse jer nema nikakve veze s opskrbom Hrvatske ruskim plinom. Zato ni LNG ni drugi nisu mogli ometati projekt.

 

 

Grabar-Kitarović je rekla da ju je Putin zvao nakon što je izgubila izbore, ali da se zbog korone posjet nikada nije dogodio.

 

 

O čemu je želio razgovarati?

 

Nisam siguran je li moj predsjednik zvao Kolindu nakon što je izgubila izbore, ali siguran sam da je bio impresioniran Kolindom tokom razgovora u Sočiju 2017. godine.

 

 

Kolinda je predstavljala Hrvatsku, interes Hrvatske i interes Europske unije, kazao je on.

 

(SB)

(220)

NAKON INTERVJUA KOJI JE UZDRMAO REGION: Bivši ruski ambasador odgovorio na optužbe Kolinde Grabar Kitarović –„Nisam siguran da ju je predsjednik Putin…“

| Da se ne zaboravi, Skandal, Slider, Vijesti |
About The Author
-